Temmuz Döneminde İşsizlik Oranı Yüzde 10.8 Oldu


İşsizlik oranı ekonomik aktivitede yavaşlamaya paralel üçüncü çeyreğin ilk verisi olan Haziran, Temmuz, Ağustos aylarını kapsayan Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 0.1 puan artışla yüzde 10.8 seviyesinde gerçekleşti.

İŞSİZLİK oranı bir önceki dönem olan Haziran'da yüzde 10.2, geçen yılın aynı döneminde ise 10.7 olmuştu.

TÜİK verilerine göre mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı Temmuz döneminde bir önceki döneme göre 0.1 puan artışla yüzde 11 oldu.

Reuters'ta geçen hafta yayınlanan bir analize göre Yeni Ekonomi Programı'ndaki (YEP) yılsonu tahmini işsizlik oranının Haziran'daki yüzde 10.2'den sert yükselişle birkaç ayda yüzde 12'nin üzerine çıkması ve yüzbinlerce kişinin işsiz kalması öngörülüyor.Ekonomistlere göre, TL'deki değer kaybı ve ekonomide üçüncü çeyrekten itibaren en az altı ay sürmesi beklenen yavaşlama hatta daralma döneminde, önümüzdeki yıl yapılacak yerel seçimlerin tam öncesinde sadece YEP öngörülerine göre yüzbinlerce kişi işsiz kalacak. YEP hedeflerine göre Haziran'da yüzde 10.2 olan işsizliğin 2018'de ortalama yüzde 11.3'e çıkması bekleniyor. Ekonomistlerin hesaplamalarına göre bu veriler işsizliğin yılın ikinci yarısında ortalama yüzde 12.4 olacağını gösteriyor. (Full Story)

İş Yatırım ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, "İşsizlik oranı Temmuz ayında da artışına devam etti. Açıklanan son ekonomi programında işsizlik oranının yılın kalanında yükseleceği öngörülüyor. Bizim görüşümüz iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın hızlandığı son çeyrek itibariyle işsizlik oranındaki yükselişin hızlanacağı yönünde" dedi.

Kömürcüoğlu, aylık istihdam yaratımına bakıldığında 6,000 kişilik azalma olduğunu, bu azalmada sanayi ve inşaat istihdamlarındaki sırasıyla 34,000 ve 52,000 kişilik azalmanın öne çıktığını söyleyerek, "İnşaat istihdamı Şubat'tan bu yana aylık bazda azalıyor. Öte yandan hizmet istihdamı 77,000 kişi artarak toplam istihdamdaki azalmayı sınırlandırdı" dedi.

Yerel seçimlerin hemen öncesine gelen ve şirketleri daha korumacı bir patikaya iten ekonomik gidişatla birlikte reel sektörde aslında işten çıkarmalar da çoktan başladı ancak bu verilere gecikmeli olarak yansıyor ve ekonomistlere göre bu süreç verilerde de önümüzdeki dönemde daha belirgin şekilde hissedilecek.

Enflasyon ve TL'deki değer kaybına bağlı artan maliyetler nedeniyle son günlerde perakende sektöründe art arda konkordato ilanları gelirken, inşaat sektörü de likidite sıkışıklığı ile karşı karşıya. Düşük talep nedeniyle inşaat sektöründe yeni proje başlangıçlarında yavaşlama gözlenirken bu da istihdamda daralma olabileceği endişelerini artırıyor.

Verilere göre, tarım dışı işsizlik oranı Temmuz döneminde 0.1 puanlık azalışla yüzde 12.9 olarak tahmin edildi. Öte yandan 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı 1.2 puanlık azalış ile yüzde 19.9 oldu.

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılı Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 88,000 kişi artarak 3.53 milyon kişi oldu.

TÜİK verilerine göre istihdam edilenlerin sayısı Temmuz döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 507,000 kişi artarak 29.27 milyon kişi, istihdam oranı ise 0.2 puanlık artış ile yüze 48.2 oldu.

Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 247,000 kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 755,000 kişi arttı.

Öte yandan işgücü 2018 yılı Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 596,000 kişi artarak 32.8 milyon kişi, işgücüne katılma oranı ise 0.3 puan artarak yüzde 54 olarak gerçekleşti.

Temmuz 2018 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.9 puan azalarak yüzde 34.3 olarak gerçekleşti. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre değişim göstermeyerek yüzde 22.2 oldu.

Kaynak:http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/son-dakika-temmuzda-issizlik-orani-40986878

Güncel İş Ilanları
Güncel Haberler
Güncel Duyurular
Yakın Zamandaki Etkinlikler

Sosyal medayada karmer

Bize Ulaşın

Bursa Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü
Nilüfer - Bursa
(Eğitim Fakültesi B Blok Karşısı, Halk Bankası Yanı)
Telefon : +90 224 2942810-13
E-Posta : karmer@uludag.edu.tr

Uludağ Üniversitesi

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı - 2024
Metin ULAŞ - (Yazılım)
Coşkun KAZANCI - (Grafik Tasarım)