Yetenek Yönetimi Planlamasında 7R Modeli


Doğru şirket kültürü, çalışma iklimi ve rekabet avantajı ile yetenekleri tutundurabilmek için her şirketin farklı yol haritaları bulunur. Yolda ilerlerken, keşfedilen bazı anahtar yöntemleri kullanmak ise hem zaman hem de maliyet açısından ciddi bir kârlılık ve fırsat sağlar.

Küreselleşme ve günümüzün rekabet ortamı, şirket iç kaynaklarının doğru bir şekilde kullanımını ön plana çıkarmıştır. Şirketlerin rekabet avantajı sağlamak için iç kaynaklara odaklanması ve bunları etkin ve verimli bir şekilde yönetmesi zorunluluk haline gelmiştir.

7R Modeli nedir?

Right Person: Elbette her şirketin kendisine en uygun adayı seçmek ve konumlandırmak için kurumsal bir yöntemi vardır. Fakat seçme ve yerleştirme yaparken aslında yapılması gereken önemli bir konu ise bireysel profilleri rol profiliyle eşleştirmektir. Peki, rol profili nedir? Kısaca rolün gereksinimlerinin bir değerlendirmesinin yapılmasını sağlar. Eğer bir kişinin profili, rolün gereksinimleriyle eşleşirse, o rolde daha iyi performans gösterme olasılığı yüksektir. Aynı şekilde, profiller eşleşmezse, daha iyi performans elde etme olasılığı düşüktür. Tabii ki bu %100 “her seferinde işe yarar” bir yöntem değildir, ancak genel olarak insanları doğal rolleriyle eşleştirirseniz, daha iyi bireysel sonuçlar elde edebilirsiniz.

Right Position: Kurgulanan pozisyonların şirket hedef ve çıkarları doğrultusunda ilerleyip ilerlemediğinin analizlerinin yapılması gerekmektedir. Ekip ve hedefler doğrultusunda yapılan bu analizlerde çoğu zaman pozisyonların konum ve içeriklerinde yapılması gereken çok fazla revize ve iyileştirme talepleri ile karşılaşılmaktadır. Sebebi ise değişen süreçler, beklentiler ve yöntemlerdir. Bu nedenle yapılan düzenli analizler hantal, monoton ve verimsiz pozisyonların hepsinin aktif ve güçlü bir yeni yüz edinmesine olanak sağlayacaktır.

Right Time: Yedekleme Planlamasının doğru bir zamanlama ve silsileyle çalışması burada en kritik planlama adımlarından biridir. Emeklilik, rolün boşa düşme ihtimali, turnover oranları, işgücü oranı değerlendirmeleriniz doğrultusunda karşınıza çıkan tabloyu doğru okuyabilmek ve bu kriterlere uygun bir yedekleme planını oluşturmak, zamanlama açısından sizleri risklere karşı koruyacak ve ekip içi dinamizminizi her daim ayakta tutacak önemli bir faktördür.

Right Capability: Şirket içi strateji belirleme ve bu stratejileri efektif bir şekilde hedefler doğrultusunda uygulayabilme yeteneğinizi vurgular. Hedefler şirket vizyonuyla örtüşüyor mu? İçerideki kapasite, planlanan hedefleri karşılayabilecek düzeyde mi? Hareket kabiliyetiniz beklentilerinizi size sunabilecek mi? Bu soruları sorup cevaplarını üreteceğiniz bu adımda, atmanız gereken yeni adımlar ve almanız gereken yeni kararlar ortaya çıkacaktır. Burada önemli olan hızlıca kararlar alıp harekete geçmektir.

Right Mindset: Doğru sebeplerle doğru eylemleri yapabilmek kuralını kapsar. Burada oluşturulan sebep sonuç ilişkileri ne kadar güçlü kurulur ve aktarılırsa ekip içi uyum, hedefe odaklanma, doğru pozisyon alma ve mutlu sona ulaşma şirket için o kadar kolay bir hal alacaktır. Kafa karışıklığı yaratabilecek tüm konu ve adımları önceden gözden geçirmek ve çözüme ulaştırmak temiz bir adım atarak hızlı ve aktif ilerleyebilmenize olanak sağlayacaktır.

Right Organization: Organizasyon şemasının güncel ve daha kullanıcı dostu olmasını sağlamak ve bunu şeffaf bir şekilde şirket içerisinde bilinirliğini sağlamak kıymetli adımlardan biridir. Oluşturulan organizasyon şemalarında pozisyonlara rol profillerini, varsa anahtar pozisyon detaylarını, gereksinimlerini ve değerlerini eklemek ise hem o pozisyonda yer alan kişilerin yeteneklerine vurgu yapmanızı hem de içerideki diğer yeteneklerin hangi pozisyon için hangi konularda gelişim göstermeleri gerektiğini öğrenmelerini sağlar. Bu sayede içerideki gönüllü yeteneklerinizi de keşfedip yetiştirme fırsatını yakalayabilirsiniz.

Right Cost: Maliyet yönetimi şirketin uzun vadede hayatta kalabilmesinin en önemli anahtarlarından biridir. Bu nedenle kaynakların en doğru ve en verimli şekilde kullanımı hayati bir önem taşımaktadır. Bu matrisi oluştururken uçtan uca tüm gelişim, değişim, devamlılık ve sürdürülebilirlik maliyetlerini doğru kurgulamalı ve uzun vadede kendini yenileyen bir maliyet yönetimi oluşturulması yöntemini kapsamaktadır.

Uygulayabileceğiniz bu 7R Yöntemi ile Yetenek Yönetimi Planlamasında başarılı sonuçlar alarak sürdürülebilirliği arttırarak, riskler karşısında daha güçlü bir yedekleme sistemi oluşturabilirsiniz. Bu da sizlerin uzun vadede çok daha güçlü bir şirket olmanıza katkı sağlayacaktır.

 

KAYNAKÇA:  www.kariyer.net/ik-blog/yetenek-yonetimi-planlamasinda-7r-modeli-nedir/

Güncel İş Ilanları
Güncel Haberler
Güncel Duyurular
Yakın Zamandaki Etkinlikler

Sosyal medayada karmer

Bize Ulaşın

Bursa Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü
Nilüfer - Bursa
(Eğitim Fakültesi B Blok Karşısı, Halk Bankası Yanı)
Telefon : +90 224 2942810-13
E-Posta : karmer@uludag.edu.tr

Uludağ Üniversitesi

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı - 2024
Metin ULAŞ - (Yazılım)
Coşkun KAZANCI - (Grafik Tasarım)