Stratejik Liderlik Nedir ve Nasıl Yapılır?


Günümüz organizasyonlarında stratejinin öneminden çokça bahsedilir. Dünyanın dört bir yanındaki kuruluşların üst yönetimi, liderlik yaklaşımlarını geliştirmek ister, ancak doğru olanı bulmak zaman ve etkili yetkinlikler gerektirir.

Günümüz organizasyonlarında stratejinin öneminden çokça bahsedilir. Dünyanın dört bir yanındaki kuruluşların üst yönetimi, liderlik yaklaşımlarını geliştirmek ister, ancak doğru olanı bulmak zaman ve etkili yetkinlikler gerektirir. İş önceliklerini yöneticilik stratejisine bağlayan iyi hazırlanmış, iyi uygulanmış genel bir strateji, bir kuruluşun uzun vadeli başarısı için esastır.

Ekibiniz için doğru yönetim yaklaşımını seçmek, eski uygulamalara meydan okumanın, riskleri azaltmanın, kuruluşunuzu ölçeklendirmenin ve etkili bir şekilde iletişim kurmanın en iyi yoludur. Stratejik önderlik öğrenilir, bu nedenle somutlaştırmak istediğiniz özellikler hakkında kendinizi eğitmek, bu konuda daha iyi yol gösterici olmanıza yardımcı olur.

Yazımızda stratejik liderliğin önemine ve sahip olunması gereken özelliklere değineceğiz.

Stratejik Liderlik Tanımı

Stratejik liderlik, yöneticilerin farklı yönetim tarzlarını kullanarak, vizyon geliştirdikleri, organizasyonları için değişen ekonomik ve teknolojik iklime uyum sağlamalarını kolaylaştıran bir uygulamadır. Kurum yapısını oluşturan görünümün bütünüdür. Bu vizyonu çalışanları ve departmanları motive etmek için kullanabilirler, organizasyonlarında değişimi uygulamak için aralarında birlik ve yön duygusu geliştirebilirler.

Stratejik liderliğin temel amacı stratejik verimliliktir. Diğer hedefleri ise, süreçleri düzene sokmak, üretkenliği arttırmak, yeniliği teşvik etmek ve çalışanları üretken, bağımsız olmaya ve kendi fikirlerini geliştirmeye teşvik eden bir ortam oluşturmaktır.

Güçlü bir yönetici olmak, kurum genelinde disiplin ve sürekli öğrenme taahhüdü gerektirir. Bu anlamda siz de, fırsatları takip ederek ve bunları hayata geçirmenin yollarını bularak, kuruluşunuzun uzun vadeli başarısını desteklemede kritik bir rol oynayabilirsiniz.

Stratejik Liderliğin Önemi

Önemli kararlar, kendi işlevsel alanınızın, iş biriminizin ve hatta kuruluşunuz dışındaki alanları etkiler.

Planlı yöneticilik gelecek odaklıdır; bu nedenle kısa vadeli sonuçları ve uzun vadeli bir odağı birleştiren geniş kapsamlı bir zaman çizelgesi ile çalışılması daha faydalıdır.

Stratejik yönetim değişim odaklıdır ve genellikle örgütsel değişimde itici güce sahiptir. Çalışmalarının etkisi, kuruluş genelinde kademeli olarak ya da dalgalar halinde hissedilir.

''Kurum kültürü nedir?'' sorusunun cevabı en doğru şekilde, bir şirketin çalışanlarının ve yönetiminin nasıl etkileşime girdiğine bakılarak verilir ve organizasyonu karakterize eden değerler, inançlar, etik ve tutumların toplamıdır. Bir kurumun kurucusu veya üst yönetimi tarafından oluşturulur. Bu açıdan yöneticilerin kurumsal yapıyı tasarlama biçimleri kurum kültürünü etkiler.

Bir kriz anında organizasyonu yönetmeye ne kadar hazırsınız? Kriz yönetimi nedir? Kriz yönetimi, bir kuruluşun ani ve önemli bir durumla başa çıkmasına yardımcı olmak için tasarlanmış stratejilerin uygulanmasıdır. Deneyimli bir yönetici, yaşanan duruma nasıl tepki vereceğini bilir. Olaylar olurken kendinden emin ve pozitif kalabilen bir yönetici kurumunu ve çalışanlarını da motive eder ve başarıya kısa sürede ulaşır.

Stratejik Bir Liderin Sahip Olması Gereken Beceriler

Etkili stratejik liderlerin üstün performansa yol açan birkaç özelliği aşağıdaki gibidir:

· Başarılı bir yöneticinin en önemli özelliği, güçlü bir iletişim ve iyi dinleme becerilerine sahip olmasıdır.
· Güçlü ve etkili liderler, vizyonlarına bağlılıklarını sözleri ve eylemleriyle gösterirler.
· Verimli ve etkili liderler, organizasyonlarında neler olup bittiği hakkında kendilerini güncel tutarlar.
· Güçlerini akıllıca kullanırlar.

Etkili liderler, astlarının görüş ve duygularını anlayıp değerlendirdikten sonra karar verirler. Empatik yaklaşımları ile çalışanların saygısını kazanırlar. Bu kişiler işin yapılması için tam olarak ne gerektiğini bildikleri için, organizasyonun stratejilerini başarıyla uygulama olasılıkları daha yüksektir.

Özetlemek gerekirse, etkili, başarılı yöneticiler güçlü iletişimciler, aktif dinleyiciler, tutkulu, pozitif, yenilikçi, uzlaşmacı, dürüst, diplomatik, empatik ve alçak gönüllüdür. Bu nitelikleri somutlaştırmak için adımlar atarak, ekibinizi de beraberinizde başarıya taşıyabilirsiniz. Güçlü bir lider olmak, pratiklik ve gerçekçilik gerektirir, ancak aynı derecede yeniliğe ve onu uygulayacak beceriye sahip olmayı da gerektirir. Sonuç olarak, stratejik liderler kurumda yeni bir görünüm yaratabilir ve kurumu sürekli olarak başarıya götürebilir.

Örneklerle Etkin Güç

Farklı yönetim yaklaşımlarını ve yönetici davranış örneklerini incelemek, belirli çerçeveler hakkında bilgi edinmenin iyi bir yoludur. Örneğin;
Toyota’nın stratejisi rakiplerini araştırmayı, onların zayıf yönlerini bilmeyi ve bu bilgiler ışığında yüksek kaliteye ve yeniliğe sahip tasarımlar geliştirmeyi hedef alır.

PayPal ise, büyümek için alışılmadık stratejiler kullanır. Başka bir banka olmak yerine, bankalarla doğrudan ortak olmadan ticari ortaklıklar kurmaya ve tüketicilerde güven oluşturmaya odaklanır.

İş başarıları açısından Steve Jobs'un etkili bir lider olduğu biliniyor. Apple Corporation’ın onun yönetimi altında piyasa değeri ile en makro şirketlerden biri olduğunu söyleyebiliriz.

Jobs'a benzer şekilde, Mark Zuckerberg'in de sahip olduğu güçlü vizyon tüm çalışanları tarafından kabul edilir.
Örnek alınacak liderler, insanları harekete geçirmek için onları nasıl motive edeceklerini ve yükselme yolunda onlara rehberlik etmeyi bilirler. Tarihin ve bugünün başarılı isimleri; doğru zihniyeti geliştirmek, başarılı alışkanlıklar oluşturmak ve başkalarının cesaret edemediklerini başarmak için çok çalıştılar. Bu sayede dünya üzerinde ilham veren etkiler bıraktılar. Siz de benzer adımlarla onlar gibi olabilir ve etkin yönetici özelliklerinizi geliştirebilirsiniz.

 

KAYNAKÇA: www.speakeragency.com.tr/blog/stratejik-liderlik-nedir-ve-nasil-yapilir

Güncel İş Ilanları
Güncel Haberler
Güncel Duyurular
Yakın Zamandaki Etkinlikler

Sosyal medayada karmer

Bize Ulaşın

Bursa Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü
Nilüfer - Bursa
(Eğitim Fakültesi B Blok Karşısı, Halk Bankası Yanı)
Telefon : +90 224 2942810-13
E-Posta : karmer@uludag.edu.tr

Uludağ Üniversitesi

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı - 2024
Metin ULAŞ - (Yazılım)
Coşkun KAZANCI - (Grafik Tasarım)