Psikolojini Mülakata Nasıl Hazırlamalısın?


Hangi pozisyon seviyesinde çalışırsan çalış, her yeni mülakat daveti aynı zamanda yeni bir heyecan demek. İşe uygunluğunu göstermeye çalışırken, kendini de en iyi şekilde tanıtman gereken mülakat ortamında, heyecanını kontrol edebilmen için sana birkaç tavsiyemiz var.

Mülakat daveti alan birçok kişinin aklından hemen hemen aynı sorular geçer. Kiminle görüşeceğim? Beni nasıl karşılayacak? Hangi soruları soracaklar? vb. Hem bu sorularla başa çıkabilmek hem de mülakat stresini en aza indirmek için yapabileceğin en önemli şey hazırlıklı olmak. Görüşme yapacağın kişi ve şirket hakkında ufak bir araştırma yaparak işe başlayabilirsin. Şirket ve mülakatla ilgili edineceğin her bilgi sana özgüven kazandıracak ve seni rahatlatacaktır.

Mülakatın bir provasını yap

Mülakat odasına alındığın andan itibaren olabilecek her şeyin bir provasını yapabilirsin. Olası mülakat sorularına vereceğin cevaplar, bekletme ihtimaline karşı nasıl davranman gerektiği, planda olmayan 2. ya da 3. kişiyle görüştürülmek istendiğindeki tavrın vb. tüm bunları düşünerek bir prova yapman iyi olacak.

Klasikleşen soruları hafife alma

Senin de bildiğin gibi mülakatlarda artık bir klasik haline gelen sorular var. Neler olduğunu hatırlayalım mı?

-Biraz kendinizden bahseder misiniz?

-Güçlü ve zayıf yönleriniz neler?

-Önceki işinizden neden ayrıldınız?

Tüm bu sorulara vereceğin cevaplar inandırıcı olmalı. Bu nedenle cevaplarını önceden düşünmen, o heyecan ortamında akıcı olarak kendini ifade etmene yardımcı olacaktır.

İşe İlgini Göstermek İçin Sorular Hazırla

Her mülakat genelde “Sormak istediğiniz bir şey var mı?” sorusuyla tamamlanıyor. Bu soruya verebileceğin en kötü cevap “Hayır” demen olur. Bu nedenle iş ve şirketle ilgili olmak koşuluyla bir soru sorman seni öne çıkaracaktır. Mülakata gitmeden önce biraz detaycı düşünüp, kendi sorunu hazırlamalısın.

Biraz Rahatlamaya Zaman Ayır

İş ve şirketle ilgili araştırmalarını, giyeceğin kıyafetini, ulaşım durumunu vb. hazırlıklarını tamamladıktan sonra biraz arkana yaslanıp, işi kaptığını düşünme fikri motivasyonunu arttıracaktır. Bunun dışında arkadaşlarınla dışarıda vakit geçirmek ya da yapmaktan keyif aldığın bir aktiviteyi gerçekleştirmek de sana iyi gelecektir.

Bunun Bir Son Olmadığını Düşün

Çalışmak için hayaller kurduğun şirketten, en çok istediğin pozisyonda çalışmak üzere mülakat daveti almış olabilirsin. Mülakat anında her şeyin iyi gitme ihtimali kadar, bazı pürüzlerin yaşanma ihtimali de var. Önemli olan senin payına düşen görevleri en iyi şekilde yerine getirmen. Farklı nedenler işi kapmana engel olabilir. Böyle bir durumla karşılaştığında ise moralini bozma ve bunun bir mülakat tecrübesi olarak sana fayda sağladığını düşün.

 

YAZAR: Özden Yılmaz

KAYNAKÇA: https://www.kariyer.net/kariyer-rehberi/psikolojini-mulakata-nasil-hazirlamalisin/

Güncel İş Ilanları
Güncel Haberler
Güncel Duyurular
Yakın Zamandaki Etkinlikler

Sosyal medayada karmer

Bize Ulaşın

Bursa Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü
Nilüfer - Bursa
(Eğitim Fakültesi B Blok Karşısı, Halk Bankası Yanı)
Telefon : +90 224 2942810-13
E-Posta : karmer@uludag.edu.tr

Uludağ Üniversitesi

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı - 2024
Metin ULAŞ - (Yazılım)
Coşkun KAZANCI - (Grafik Tasarım)