Bir sonraki mülakatınız için 10 beden dili tavsiyesi


Sürekli mülakatlara katılıyor, ancak dönüş alamıyor musuz? Hâlbuki artık resmen profesyonel bir aday haline geldiniz; geçmiş tecrübelerinizi hazırladığınız etkileyici sözlerle anlatıyor ve çalıştığınız şirketlerden gururla bahsediyorsunuz. Peki, neden işe alınmıyorsunuz?

 

Beden dilinizle karşınızdaki kişinin bilinçaltına mesajlar gönderdiğinizi hiç düşündünüz mü? Yapılan bir araştırmaya göre iletişimde kelimelerin önemi yüzde 7, tonlamanın önemi yüzde 38 ve beden dilinin önemi ise yüzde 55 olarak ortaya çıkıyor. Yani vücudunuzu kullanarak neler anlattığınız, kullandığınız kelimelerin bile önüne geçiyor.

 

Mülakatlarda İK uzmanını etkilemek için 10 beden dili tavsiyemizi inceleyin.

 

  • Vereceğiniz cevabı düşünürken farklı bir yöne bakın.
    Göz temasını kaçırmak hoş algılanmayan bir davranış olarak bilinir ancak fazlası da karşınızdaki kişiyi rahatsız edebilir.

 

  • Ayaklarınızı yerde sabit tutun.
    Bazen gerildiğimiz anlarda ayaklarımızı bilinçsizce hareket ettirmeye başlarız. Ancak bir araştırmaya göre, ayak hareketleri ne kadar çoksa, kişi o kadar çok yalan söyleme potansiyeline sahip. Bu nedenle, yanlış bir izlenim uyandırmamak adına, birkaç dakika bacaklarınızı sallamadan durmayı deneyebilirsiniz.

 

  • Ellerinizi görünür bir yere koyun.
    Mülakat stresinden dolayı ellerimizi nasıl konumlandıracağımızı bilemeyebiliriz. Bu sebeple ellerinizi masanın üzerinde tutmak, hareketlerinizi kontrol etmek açısından işe yarayacaktır. Ayrıca tutkunuzu karşı tarafa geçirmek için ellerinizi kullanmaktan çekinmeyin.

 

  • Tokalaşırken kendinize olan güveninizi gösterin.
    Sıkı bir tokalaşma kendinize ve yeteneklerinize olan güveninize dikkat çekecektir. Ayrıca bu işe olan isteğinizi de belli eder.

 

  • Yüzünüze yumuşak bir ifade yerleştirin.
    Rahat bırakılmış kaşlar iletişime açık bir duruş yaratır, çatık kaşlar ise egemenlik, üstünlük ve bazen de öfkenin işaretçisidir. Siz hangi izlenimi vermek istiyorsunuz?

 

  • Sandalyenize hafifçe açı verin.
    Mülakat sırasında İK uzmanının tam karşısında ve dümdüz oturmak rahatsız hissetmenize neden olabilir. Çünkü bu duruş açısı bilinçaltında rekabet hissi uyandırır. Sandalyenize açı verin ya da görüşmeyi yaptığınız kişinin sağ tarafında oturmaya özen gösterin.

 

  • Kollarınızı rahat bırakın.
    Kollarınızı birbirine bağlamanız hem karşı tarafın söylediklerine kapalı olduğunuzu hem de kendinize güvensiz olduğunuzu hissettirebilir. Bir iş görüşmesinde yapılabilecek en büyük hatalardan biri!

 

  • Dik oturun ve göğsünüzü öne çıkarın.
    Dik durmak sizin dikkatli, söz almaya hazır ve iletişime açık olduğunuzu gösterir. Omuzlarınızın iki yanda duruşu, görüşmede sergilemeyi unutmamanız gereken önemli bir detaydır.

 

  • Karşınızdaki kişinin tepkilerini takip edin.
    Çoğu insan mülakatlarda samimiyetini göstermek adına ya çok gülüyor ya da birazdan yapacağı konuşmaya odaklandığından dolayı sert bir ifadeye bürünebiliyor. Kontrolü kaybetmeden, İK uzmanının konuşmalar karşısındaki tepkilerine ayna olmayı aklınızdan çıkarmayın. Böylece onun enerjisiyle uyum sağlayabilir ve takım çalışmasına uygun olduğunuzu da kanıtlayabilirsiniz.

 

  • Ağzınızı serbest bırakın.
    Jest ve mimikler bazen bilerek, bazen kendiliğinden, bazen de istenmedik hareketler olarak ortaya çıkar. Örneğin dudakları birleştirerek sağa veya sola doğru kaydırdığımızda bu hareket beğenmeme, önemsememe, aşağılama anlamlarına gelir. Derin bir nefes alarak mülakata girerseniz yanlış anlaşılabilecek mimikler yapmaktan kaçınabilirsiniz.

 

Kaynak: http://www.kariyer.net/kariyer-rehberi/bir-sonraki-mulakatiniz-icin-10-beden-dili-tavsiyesi/

 

 

 

Güncel İş Ilanları
Güncel Haberler
Güncel Duyurular
Yakın Zamandaki Etkinlikler

Sosyal medayada karmer

Bize Ulaşın

Bursa Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü
Nilüfer - Bursa
(Eğitim Fakültesi B Blok Karşısı, Halk Bankası Yanı)
Telefon : +90 224 2942810-13
E-Posta : karmer@uludag.edu.tr

Uludağ Üniversitesi

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı - 2024
Metin ULAŞ - (Yazılım)
Coşkun KAZANCI - (Grafik Tasarım)