Doğru İş Arama Yöntemleri


 

İş Arama Kanallarınızı Belirleyin:

Öncelikle iş arama kanallarınızı iyice belirleyin. Hangi kanallar üzerinden iş arayabileceğinizi belirledikten sonra bunları liste haline getirin. Örneğin bu kanallardan bir tanesi gazete ise gazetenin ilanlarının çıktığı günleri takip edin. Bu bir insan kaynakları sitesi ise burayı düzenli bir şekilde takip edin. Bu kanallar çoğaltılabilir. Örneğin daha önce çalıştığınız iş arkadaşlarınız, internet üzerinden sektörel araştırma, danışmanlık şirketleri vb. Bildiğiniz bütün kanalları kullanmayı çalışın. Zira işinizin nereden geleceği belli olmaz. Ancak bu kanalların legal olmasına kendinize olan saygınız adına özen gösterin.

Etkili Bir Özgeçmiş Hazırlayın:

Mümkünse her farklı pozisyon için ayrı ayrı etkili birer özgeçmiş* hazırlamanız yerinde olacaktır. Zira aynı özgeçmiş ile hem satış departmanına, hem planlamaya başvuramazsınız. Hangi pozisyona başvuruda bulunuyorsanız o alandaki bilgi birikiminizi, iş deneyiminizi ön planda tutmalısınız. Fakat özellikle ülkemizde bir çok çalışan sürekli farklı işlerde çalıştıkları için tüm çalıştığı işleri kapsayan kronolojik özgeçmiş kullanmayı tercih etmektedirler.

Uzman veya Tecrübeli Kişilere Danışın:

Başvuracağınız pozisyonla ilgili uzman veya o alanda çalışan başka bir kişiden bilgi almaya çalışın. Ancak bunu yaparken o kişinin sizi herhangi bir olumsuzlukla yüklemesine izin vermeyin. Unutmayın ki o farklı bir kişi ve siz farklısınız. Onun başına gelenlerin aynısı sizin başınıza da gelebileceği gibi hiç gelmeyebilir de. Burada yapmanız gereken o pozisyona girmek ile ilgili, o pozisyonun size gelecekte ne kazandıracağı ile ilgili fikir sahibi olmanızdır. Unutmayın ki en iyi iş tecrübesi kısa kısa çalışılan iş deneyimleri değildir.Aksine istikrarlı çalıştığınız bir alanda tecrübe kazanır söz sahibi olursunuz. Ama elbette ki bu gelecekte başka işlere girmeyeceğiniz anlamına gelmez. Sadece bunun için kendinize zaman bırakın.


 Mülakatlardan ve Olumsuz Cevaplardan Yılmayın:

Çok fazla mülakata gittim ama beni işe almadılar diye düşünmeyin.
Ne kadar iş mülakatı yaparsanız yapın bu sizin için daha iyidir. Şöyle düşünün katıldığınız her mülakat size yeni bir deneyim kazandıracak, sizi başvurduğunuz pozisyon, başvurduğunuz şirket, mülakatta daha rahat davranma ve heyecanlanmama konularında bilgi sahibi yapacaktır. Unutmayın ki eğer gerçekten başvurduğunuz konuda kendinizi yeterli buluyorsanız, o konuda iyiyseniz birileri sizi mutlaka farkedecektir. İş arama konusunda ısrarcı olun.

Mülakata Hazırlıklı Gidin:

Eğer mülakata davet edildiyseniz gerek kıyafet olarak ve gerekse de firma ve pozisyonla ilgili bilgi toplayarak gitmeye çalışın. Mülakat yerine çok şık ve gösterişli bir kıyafet yerine fazla dikkat çekmeyen bir takım ile gitmeniz yerinde olacaktır. Ayrıca aşırı derecede sıkılmış parfüm, yine aşırı derecede yapılmış bir makyaj görüşmeciyi olumsuz yönde etkileyebilir. Mülakat sırasında görüşmecinin size sorabileceği Mülakat sorularını * tahmin ederek evde bu konuda sesli olarak çalışmalısınız.

Saygıyı Elden Bırakmayın:

Bazı iş arayan adaylar görüşme yaptıkları yerlerde beklemedikleri olumsuzluklar ile karşılaşabilirler. Örneğin; mülakat saati gelmesine rağmen görüşme geç başlayabilir. Görüşmecinin söylediği veya yaptığı bir şeye sinirlenebilir. Kuruma kızabilir. Her ne olursa olsun sakin olmalısınız. Sinirlenmek size birşey getirmediği gibi gelecekte başvuruda bulunduğunuz sektörle ilgili karşınıza çeşitli olumsuzluklar dahi getirebilir.
Psik. Dan. Selçuk Arıcı
İnsan Kaynakları Uzmanı



Kaynak : http://www.kendinigelistir.com/dogru-is-arama-yontemleri/#ixzz3rHcmHoIo

 

Güncel İş Ilanları
Güncel Haberler
Güncel Duyurular
Yakın Zamandaki Etkinlikler

Sosyal medayada karmer

Bize Ulaşın

Bursa Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü
Nilüfer - Bursa
(Eğitim Fakültesi B Blok Karşısı, Halk Bankası Yanı)
Telefon : +90 224 2942810-13
E-Posta : karmer@uludag.edu.tr

Uludağ Üniversitesi

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı - 2024
Metin ULAŞ - (Yazılım)
Coşkun KAZANCI - (Grafik Tasarım)