Deneyim Sahibi Değilken CV Nasıl Hazırlanır?


Üniversite yıllarını yavaş yavaş geride bırakmaya başlayan herkesin ortak derdi olan CV hazırlamak, kariyerinin daha başında yer alan yeni mezunların korkulu rüyasına dönüşebiliyor. “İş sahibi olmak için deneyime ama deneyim için de bir işe sahip olmalısın” ikilemi, içinden çıkılması imkansız olan bir döngüymüş gibi gözüküyor fakat durum her zaman böyle olmak zorunda değil. İşverenlerin dikkatini çekecek özgeçmişi sunarken iş tecrübelerini sıralamanın haricinde ekleyecek çok daha fazla birikiminiz var. Dilerseniz, yeterli deneyime sahip değilken CV hazırlamanın yaratıcı yollarını beraber gözden geçirelim!


1. Diplomanızdan Faydalanın

Kariyer basamaklarının daha başında olan biri olarak en büyük iş niteliklerinizden biri öğrenim geçmişiniz. Kazandığınız burslar, başvurduğunuz işle ilgili sayılabilecek sınıf çalışmalarınız, katıldığınız okul kulüpleri gibi birçok tecrübenizi özgeçmişinize ekleyebilirsiniz. Bunlara ek olarak, eğer 3.0 üzerindeyse GPA için de yer ayırmak güzel bir fikir olabilir.


2. Yetenekleriniz Sizi Ön Plana Çıkarsın

Başvurduğunuz iş pozisyonuna gösterebileceğiniz katkıları belli etmenin en iyi yollarından biri ise yeteneklerinizden bahsetmek. Gereklilikleri okuyup bunlara göre sizi ideal bir aday yapabilecek yeteneklerinizi sıralayın. Öncelikli olarak ise sosyal becerilerinizi belirtmeyi unutmayın. Liderlik, iletişim kabiliyeti, takım çalışmasına yatkınlık, eleştirel düşünme ve benzeri özellikler için sadece bir iş deneyimine sahip olmanız gerekmiyor. Bunları eklerken bazı bariz olan becerileri de göz ardı etmeyin. İş atmosferinde yardımcı olabilecek her vasıf, sizi arzu ettiğiniz pozisyona bir adım daha yaklaştırabilir. Sahip olduğunuz ehliyet, lise sıralarında öğrendiğiniz bir yabancı dil veya bilgisayar programlarına hakimiyetiniz örnek sayılabilir.


3. Hobilerinizi Paylaşın

Zorunluluk olmasa da özgeçmişinize fayda sağlayacak bir başka önerimiz ise hobileriniz. İstenen niteliklerden çok da uzaklaşmadan ilgi alanlarınızı ekleyebilirsiniz. Örneğin, boş zamanlarınızda gezi yazılarınızı paylaştığınız bir seyahat bloguna sahipseniz bu bir turizm şirketine başvururken ne kadar tutkulu olduğunuzu gösterecek ve sizi diğer adaylardan ayıracak harika bir yol. 


4. Gönüllü Çalışmalarınızı Unutmayın

Bir iş için para kazanmamış olmanız onun sizi profesyonel dünyaya hazırlamış olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Gönüllü olarak edindiğiniz her deneyimi sıralayıp içinden başvurunuza uygun olanları seçin. Örneğin, içerik üreticisi olarak çalışmak istiyorsanız işvereninizi okul gazetesindeki tecrübenizden haberdar edebilirsiniz. Bu ilave, hem yazı yazmaya aşina olduğunuzu gösterecek hem de bağlılığınız ve disiplininizi karşı tarafa yansıtacaktır.


İş için doğru insan olduğunuzu göstermenin tek yolu benzer deneyimlere sahip olmak değil, çoktan sahip olduğunuz özellikleri doğru sunmaktan geçiyor olabilir. Saydığımız tüm maddeleri dikkate alarak hazırlamayı ertelediğiniz CV’ye şimdi başlayabilirsiniz!

Kaynak : Zeynep Coşgun

https://blog.youthall.com/deneyim-sahibi-degilken-cv-nasil-hazirlanir/

Güncel İş Ilanları
Güncel Haberler
Güncel Duyurular
Yakın Zamandaki Etkinlikler

Sosyal medayada karmer

Bize Ulaşın

Bursa Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü
Nilüfer - Bursa
(Eğitim Fakültesi B Blok Karşısı, Halk Bankası Yanı)
Telefon : +90 224 2942810-13
E-Posta : karmer@uludag.edu.tr

Uludağ Üniversitesi

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı - 2024
Metin ULAŞ - (Yazılım)
Coşkun KAZANCI - (Grafik Tasarım)