İş ve Özel Yaşam Dengesi Nasıl Kurulur?


İş yaşamınız ve kişisel yaşamınız arasında denge kurmak zor olabilir. Ancak farkındalık ile bu dengeyi kurmak, iyi, sağlıklı ve başarılı bir hayat yaşamanız için son derece önemlidir. Birçok insana göre iş hayatı ve başarı her şeyden önce gelir. Profesyonel olarak başarılı olma arzunuz, sizi kendi refahınızı bir kenara bırakmaya itebilir.

Uyumlu bir iş ve özel yaşam dengesi veya iş ve yaşam entegrasyonu yaratmak, yalnızca fiziksel, duygusal ve zihinsel sağlığınızı iyileştirmek için değil, aynı zamanda kariyeriniz için de çok önemlidir.

Peki iş ve özel hayat dengesi nasıl sağlanır? İş yaşam dengesi gelişimi nedir? Gelin bu soruları önce en kritik soru olan: “İş ve özel yaşam dengesi nedir ve neden önemlidir?” sorusunu cevaplayarak başlayalım.

İş ve Özel Yaşam Dengesi Nedir ve Neden Önemlidir?

En basit tanımıyla; iş ve özel yaşam dengesi, kişinin kariyer ve özel hayat taleplerine eşit derecede öncelik verdiği bir denge durumudur.

İyi kurulmuş ve planlanmış bir iş ve yaşam dengesi, daha az stres, daha az tükenmişlik hissi ve daha fazla esenlik duygusu gibi sayısız olumlu etkiye sahiptir. Ayrıca bu denge sadece çalışanlara değil, işverenlere de fayda sağlar.

Çalışanları için iş ve özel yaşam dengesini gözeten ve destekleyen ortamlar yaratan ve bunun için çaba sarf eden işverenlerin çalışanları daha az devamsızlık ve daha üretken bir iş gücü sağlayabilir.

Ayrıca uzaktan çalışma veya esnek çalışma saatleri gibi seçenekler sunan işverenler, çalışanların daha iyi bir iş-özel yaşam dengesine sahip olmalarına yardımcı olabilir.

Size uygun bir zaman çizelgesi oluştururken, iş ve özel yaşamınızda dengeyi sağlamanın en iyi yolunu düşünün. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir konu mevcut. İş ve özel hayat dengesi, gününüzün saatlerini bu iki unsur arasında eşit olarak bölmekle ilgili değildir. Daha ziyade iş hayatınız dışında kalan saatlerde özel hayatınızın tadını çıkartacak zaman ve enerjiye sahip olmanızla alakalıdır.

İş ve Özel Yaşam Dengesini Kurmanızı Sağlayacak 8 Öneri

İş ve özel yaşam dengesini kurmak hakkında daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız sizi yazımızın geri kalan kısmına davet ediyoruz. Çünkü daha iyi bir iş ve özel yaşam dengesi yaratmanın yolları hakkında bilgiler vereceğiz.

İş ve özel yaşam dengesini kurmanıza yardımcı olacak önerilere birlikte bakalım.

1- Geniş Zamanda Düşünün

İş ve özel hayat dengesi ifadesini duyduğunuzda, muhtemelen işte son derece verimli bir gün geçirdikten sonra günün diğer yarısını arkadaşlarınızla ya da ailenizle geçirmek için erken ayrıldığınızı hayal ediyorsunuz. Bu son derece ideal. Fakat ne yazık ki bu durum her zaman mümkün olamayabiliyor.

Bu nedenle mükemmel bir denge için zaman harcamayın ya da bu denge bir miktar şaştığı zaman kendinizi zorlamayın. Haftanın bazı günlerinde işinize daha fazla odaklanabilirsiniz. Öte yandan diğer günlerde de ise özel hayatınızdaki unsurlara daha fazla zaman ayırabilirsiniz.

Örneğin; eğer çocuk sahibinseniz bazı durumlarda çocuklarınızın size ihtiyacı olabilir ve işi planladığınızdan daha erken bırakmış olabilirsiniz. Başka bir zamanda ise iş için seyahat etmeniz gerekebilir. Kısacası dengeyi gün gün sağlamaya çalışmayın. Bunun yerine genel bir denge kurmaya ve çalışma hayatının getirilerine daha genel bakmaya çalışın.

2- Sevdiğiniz İşi Yapın

İnsanlar sevmedikleri işleri yaptıklarında sabahları işe zorlanarak ve huzursuzlukla gider ve bu şekilde devam eden yaşantıda da her hafta başında pazartesi sendromu yaşanması kaçınılmazdır. Bu gibi durumlarda da hayatın geneline keyifsizlik duygusu hakim olur.

Çalışmak, kariyer sahibi olmak veya sistemin işleyen bir parçası olmak toplum tarafından beklenen bir norm olmasına rağmen, kariyeriniz sizin için kısıtlayıcı olmamalıdır.

Elbette iş yaşamında yaptığınız işin her unsurunu sevmek zorunda değilsiniz fakat yaptığınız her şeyde isteksiz ve keyifsiz olursanız asla mutlu ve huzurlu olamazsınız. Bu nedenle dengeli ve keyifli bir yaşam için sevilen ve benimsenen bir işi yapmak son derece önemlidir.

3- Sağlığınıza Öncelik Verin

X kuşağının sıklıkla kullandığı ve her zaman da önemli bir söz olarak kalmaya devam edecek ‘her şeyin başı sağlık’ sözü bu başlığı size özetleyebilir.

Fiziksel, duygusal ve zihinsel sağlığınız konu her ne olursa olsun birinci önceliğiniz olmalıdır. Anksiyete veya depresyonla mücadele ediyorsanız ve terapinin size fayda sağlayacağını düşünüyorsanız, işten erken çıkmanız sizin için sorun teşkil etmemeli.

Eğer kronik bir hastalıkla mücadele ediyorsanız, zor günlerde hastalık izni almaktan korkmayın. Çünkü hastalıkla boğuşurken çok fazla çalışmak iyi olmanızı engeller. Muhtemelen gelecekte daha fazla hasta olmanıza ve daha fazla izin almanıza neden olur.

Her şeyden önce sağlığınıza öncelik vermeniz sizi daha iyi bir çalışan ve insan yapacaktır.

4- Soyutlanmaktan Korkmayın 

Zaman zaman dış dünyayla bağları kesmek, haftalık stresten kurtulmamızı sağlar ve bize başka düşünce ve fikirlerin ortaya çıkması için alan açar.

Dış dünyadan soyutlanmaya zaman ayırmak, döndüğünüzde mesai saatindeyken daha enerjik hissetmenize yardımcı olacaktır. Bu nedenle soyutlanmaktan korkmayın.

5- Tatil Yapın

Tatil yapmak, işi bir süreliğine aklına getirmemek anlamına gelir kapatmak anlamına gelir.

Tatiliniz ister bir günlük bir konaklama ister iki haftalık bir yurtdışı gezisi olsun, fiziksel ve zihinsel olarak enerjinizi toplamak için zaman ayırmanız son derece önemlidir. 

Bazı çalışanlar döndüklerinde birikmiş bir iş yükü ile karşılaşacaklarından korktukları için izin almak istemiyor olabilir. Ancak bu korku, son derece ihtiyaç duyulan bir mola vermenizi engellememelidir.

6- Kendinize ve Sevdiklerinize Zaman Ayırın

Yaptığınız iş son derece önemli olsa da, tüm hayatınıza dönüşmemeli.

Bu işi yapmadan önce de bir bireydiniz ve bu işi yapmayı bırakınca da olmaya devam edeceksiniz. Bu nedenle sizi mutlu eden aktivite veya hobilere zaman ayırmalısınız. Çünkü kişisel zamanınızı kesin olarak planlamazsanız, iş dışında başka şeyler yapmak için asla zamanınız olmaz.

Programınız ne kadar yoğun olursa olsun, nihayetinde zamanınızın ve hayatınızın kontrolü sizin elinizde. İşinizin yoğun olması ve sizi meşgul ediyor olması kişisel ilişkileri ihmal etmeniz gerektiği anlamına gelmez.

7- İş Yaşamında Sınırları Belirleyin

Tükenmişliği önlemek için kendinize ve iş arkadaşlarınıza sınırlar koyun. Ofisten ayrıldığınızda yaklaşan projeleri düşünmekten veya şirket e-postalarını yanıtlamaktan kaçının.

İş için ayrı bir bilgisayar veya telefona sahip olmaya çalışın. Böylece mesai saatiniz bittiğinde bir sonraki çalışma gününüze kadar onları kapatabilirsiniz. Bu mümkün değilse, işiniz ve kişisel platformlarınız için ayrı tarayıcılar, e-postalar veya filtreler kullanın.

İster evden ister ofisten çalışın, ne zaman çalışacağınızı ve ne zaman çalışmayı bırakacağınızı belirlemek önemlidir. Aksi takdirde, kendinizi gece geç saatlerde, tatillerde veya hafta sonları izinliyken işle ilgili e-postaları yanıtlarken bulabilirsiniz.

8- Hedefler Belirleyin

Hedefler ve öncelikler belirlemek kadar önemli bir şey varsa o da bunlara bağlı kalabilmektir. Elbette çoğu insanın işi sürprizlerle ve aksiliklerle dolu olabilir. Yetiştirmeniz gereken bir işiniz varsa zaman yönetimi stratejileri uygulayabilirsiniz. Örneğin, yapılacaklar listenizi analiz edip, daha az değeri olan veya hiç değeri olmayan görevleri erteleyebilirsiniz.

Ayrıca belirlediğiniz hedefe ulaşmak için iş yerinde en üretken olduğunuz zamana dikkat edin ve bu süreyi işle ilgili en önemli faaliyetlerinizle doldurun. E-postalarınızı ve telefonunuzu birkaç dakikada bir kontrol etmekten kaçının, çünkü bunlar dikkatinizi ve üretkenliğinizi azaltan büyük zaman kaybettiren alışkanlıklardır.

Gününüzü yapılandırmak işte üretkenliği artırabilir, bu da iş dışında dinlenmek için daha fazla boş zamana neden olabilir.

 

KAYNAKÇA: www.speakeragency.com.tr/blog/is-ve-ozel-yasam-dengesi-nasil-kurulur

Güncel İş Ilanları
Güncel Haberler
Güncel Duyurular
Yakın Zamandaki Etkinlikler

Sosyal medayada karmer

Bize Ulaşın

Bursa Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü
Nilüfer - Bursa
(Eğitim Fakültesi B Blok Karşısı, Halk Bankası Yanı)
Telefon : +90 224 2942810-13
E-Posta : karmer@uludag.edu.tr

Uludağ Üniversitesi

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı - 2024
Metin ULAŞ - (Yazılım)
Coşkun KAZANCI - (Grafik Tasarım)