Uzun aradan sonra iş hayatına dönüş..


Birçok kişi hayatının bir döneminde çeşitli sebeplerle işine ara vermek zorunda kalabiliyor. Verilen ara uzun olduğunda, iş hayatına adapte olmak daha zorlaşıyor. Peki, uzun aradan sonra bir kişi yeniden iş hayatına nasıl dönmeli?

Hayatın içinde dönem dönem farklı önceliklerimiz olabiliyor. Ebeveyn olmaya karar vermek, sağlık sorunları, bambaşka bir sektöre adım atmayı istemek vb. daha pek çok nedenden dolayı iş hayatına ara vermek zorunda kalmış olabilirsin. Yeniden çalışmaya başlamak istiyor, ancak ilk adımı atmak için nereden başlayacağını bilmiyorsan, önerilerimiz senin için…

Hedef belirle

Yeni bir başlangıç yaparken bunun kalıcı bir adım olması için öncelikle ne istemediğimize karar vermek önemli. Bunun için geçmiş tecrübelerimiz, en iyi yol göstericiler olacaktır. Sektör, şirket büyüklüğü, çalışma şekli, sosyal & yan haklar vb. beklentilerini önem derecesine göre listelemen, hedefini belirlemeni sağlar. “Olmazsa olmazların” konusunda net olmalısın.

Sektörünü ve ağını yeniden öğren

Çalışmayalı uzun zaman olduysa, sektörünü ve sektördeki iş fırsatlarını yeniden tanıman gerekebilir. Atılması gereken bazı olası adımlar:

Sektörünü araştır: İlgini çeken roller için maaş aralığını öğrenmek önemlidir. Kariyer.net Pozisyon Rehberi‘nden istediğin pozisyonun maaş aralığını öğrenebilirsin.

Network’üne ulaş:  İş hayatına dönmek istediğini eski iş arkadaşlarına bildirebilirsin. Bu kişiler, seni sektörel bilgiler hakkında güncelleyebilir, değişen rakipler ve yeni jargonla ilgili bilgilendirebilir.

Konferanslara katıl: Konferanslar, ağını genişletmek için bir fırsat olmanın yanı sıra hızlanmana da yardımcı olur. Sektörünle ilgili gruplara katılmak mesleki olarak seni besler.

Becerilerini tazele

Sektör araştırman sırasında, yepyeni bir jargon dünyasının olduğunu keşfedebilirsin. Yeni programlar gerekli olabilir. Belki araçlar aynıdır, ancak onları kullanmayalı uzun zaman olduğu için yeniden hızlanmak için pratik yapmak gerekir. Mülakat görüşmelerinden önce becerilerini tazelemeyi unutmamalısın. Bunu yapmak, kendine daha fazla güvenmeni sağlayacaktır.

Aşina olmadığın yeni ürünler veya programlar varsa, bir ders almayı düşünebilirsin. Yeni beceride ustalaştığında, bunu özgeçmişine ekleyebilirsin.

Bazı alanlar hızlı değişmez. Eski yayınları gözden geçirmek, konferanslara katılmak veya endüstri haberlerini okumaya başlamak, podcast’leri dinlemek, haber bültenlerine abone olmak vb. aktiviteler de bilgiler edinmeni ve unuttuklarını hatırlamanı sağlar.

Özgeçmişini güncelle ve mülakat provası yap

İşverenlerin seni daha kolay fark etmesi için güncel özgeçmişle iş aramaya başlamalısın. Geçmiş deneyimlerinde güncelliğini yitiren noktalar varsa, güncellemelisin. Başvuru yapmak istediğin pozisyonla ilgili hangi yetkinlikler arandığını öğrenmek için ilanlardaki “iş tanımı” kısmındaki kriterleri inceleyebilirsin.

Başvuruya özel hazırlanmış bir ön yazı birçok aday için önemlidir. Özellikle de uzun bir aradan sonra işe başlayacak adaylar için… Bu nedenle işe neden ara vermen gerektiğini ve yeniden dönme isteğini özet ve etkili bir şekilde açıklamalısın.

Örneğin;

  • “Hasta bir yakınıma bakmak durumunda kaldım.
  • Anaokuluna kadar çocuğumla evde olmak benim için önemliydi.
  • Bir yardım kuruluşunda gönüllü olarak çalıştım.
  • Dünyayı dolaşarak dil becerilerimi geliştirdim.”

İşe ara verme nedenin ne olursa olsun, onu kısa bir şeye indirgemeye çalışmalı, ardından sohbeti, son deneyimine döndürmelisin. Sonuçta aradan zaman geçmiş olsa da deneyimin her zaman geçerliliğini koruyor.

Olası mülakat sorularına çalışmalı, görüşme anının bir provasını yapmayı da ihmal etmemelisin. Böylece geliştirmen gereken yanlarını net olarak belirleyebilirsin.

Kaynak: https://www.kariyer.net/kariyer-rehberi/uzun-aradan-sonra-is-hayatina-nasil-donulur/

Güncel İş Ilanları
Güncel Haberler
Güncel Duyurular
Yakın Zamandaki Etkinlikler

Sosyal medayada karmer

Bize Ulaşın

Bursa Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü
Nilüfer - Bursa
(Eğitim Fakültesi B Blok Karşısı, Halk Bankası Yanı)
Telefon : +90 224 2942810-13
E-Posta : karmer@uludag.edu.tr

Uludağ Üniversitesi

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı - 2024
Metin ULAŞ - (Yazılım)
Coşkun KAZANCI - (Grafik Tasarım)