Finansal Okuryazarlık Nedir?


Finans, ekonomi içinde para ve sermaye yönetimi ile ilgilenen bir disiplindir. Buna göre finans, bir bireyin, kurumun vb. harcamalarını, yatırımlarını ve borçlarını planlama, yönetme ve kontrol etme sürecidir. Yönümüzü bireylerin veya ailelerin mali konularını yöneten tarafa çevirdiğimiz taktirde kişisel finans karşımıza çıkmaktadır. Kişisel finans ise bireylerin mali hedeflerine ulaşmalarını ve mali geleceklerini güvence altına almalarını amaçlamaktadır. Kısacası finans, bireyin veya kurumların ekonomik refahlarını ve sürdürmek için hayat konforunu artırmalarını sağlayan disiplindir. 

Finansal Okuryazarlık Nedir?

Günümüz dünyasında, finansal kararlar giderek karmaşık hale gelmiştir. Bu nedenle, herkes için finansal okuryazarlık önemli bir beceri olarak kabul edilmektedir. Bu durumda, bireylerin finansal okuryazarlık düzeylerinin artırılması çok önemlidir. Çünkü bu karmaşıklık, finansal araçları doğru kullanmak bağlamında kişinin ekonomik hayatı ile ilgili doğru veya bilinçli kararlar vermesini sağlayacaktır.

Finansal okuryazarlık, kişinin kişisel bütçe yönetimi, tasarruf, yatırım gibi çeşitli finansal becerileri anlama ve uygulama yeteneğidir. Bu beceriye ulaşmak için temel adımlar arasında bütçe oluşturmak, borçları ödemek, finansal hedefler belirlemek önemlidir. Ayrıca okuryazarlık; emeklilik planlarını yönetmek, mali riskleri analiz etmek ve gerekli önlemleri almak, sürdürülebilir tasarruf planları yapmak gibi konuları da kapsamaktadır.

Finansal konularda derinlemesine bilgi sahibi olmak zorunlu değildir. Aslında, temel düzeyde bilgi, finans piyasalarında finansal okuryazarlığın temelidir. Ancak, sadece bilgi sahibi olmak yeterli değildir. Finansal bilgi, davranış ve tutumlarımıza nasıl yansıtıldığına bağlı olarak, finansal okuryazarlık hakkında konuşabiliriz.

Ödünç alma-verme, sigortalama, çeşitlendirme ve gelir-gider eşleştirmesi ile ilgili konular gibi finansal müşterilerin finansal ürün/hizmet ve kavramlar hakkında bilgi ve becerilerini geliştirmeleri finansal okuryazarlıklar ilgilidir. Tüm bunlarla birlikte finansal okuryazarlığı olan bir birey, finansal risk ve fırsatları daha iyi görmektedir. Bu da bireyin daha bilinçli tercihlerde bulunmasını sağlamaktadır.

Kısacası finansal okuryazarlık, bireyin daha doğru finansal kararlar alması için sahip olması gereken finansal bilgi ve yeteneklerdir.

Finansal Okuryazarlık Temelleri

Bu konuda iyi olmak için finansal kavramlara ve ürünlere dair temel düzeyde bilgi edinmek önemlidir. İşte finansal okuryazar olmak için sahip olmanız gereken temeller!

1. Finansal Bilgi

Finans bağlamında seviyenizi artırmak için temel kavramları anlayabilmeniz ve planlarınızı değerlendirebilmeniz anlamına gelir. Yani finansal bilgi ile ekonomik verileri analiz edebilirsiniz. Bütün bunlarla birlikte riskleri değerlendirmek, satın alma gücünüzü hesaplamak, doğru ile yanlış bilgileri ayırt etme becerileri kazanırsınız.

2. Finansal Tutum

Finansal tutum, geçmiş deneyimlerimizin izlerini taşıyan ve finansal davranışlarımızın toplamını ifade eden bir kavramdır. İstikrarlı veya savurgan olma, borçlarımızı düzenli ödeme ya da ihmal etme durumları, finansal tutumumuzdan kaynaklanır. Finansal okuryazarlık ise olumsuz tutumlarımızı düzeltme konusunda bize yardımcı olmaktadır.

3. Finansal Davranış

Finansal davranış, bir bireyin tasarruflarını, harcamalarını ve bütçesini yönetme tarzını ifade etmektedir.

Birey; parasını iyi yönettiği, finansal işlemleri iyi anladığı, iyi iletişim kurduğu ve finansal planlar yapabildiği taktirde finansal okuryazar olarak tanımlanabilir.

KAYNAK: https://blog.microfon.co/finansal-okuryazarlik-nedir/

Güncel İş Ilanları
Güncel Haberler
Güncel Duyurular
Yakın Zamandaki Etkinlikler

Sosyal medayada karmer

Bize Ulaşın

Bursa Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü
Nilüfer - Bursa
(Eğitim Fakültesi B Blok Karşısı, Halk Bankası Yanı)
Telefon : +90 224 2942810-13
E-Posta : karmer@uludag.edu.tr

Uludağ Üniversitesi

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı - 2024
Metin ULAŞ - (Yazılım)
Coşkun KAZANCI - (Grafik Tasarım)