Lee Byung-chul

Samsung


Dünyaca ünlü teknoloji şirketi Samsung, Lee Byung-chul tarafından 1938 yılında 40 kişilik bir ekiple bir gıda şirketi olarak kuruldu. Çin yemekleri, kurutulmuş balık ve sebzeler başta olmak üzere makarna, konserve ve çeşitli tahıl ürünleri gibi çok sayıda gıda ve yiyeceğin ticaretini yapan Lee Byung-chul, 1960’ların ikinci yarısından itibaren teknoloji alanına yöneldi. Elektronik endüstrisine yaptığı yatırımlar sayesinde Samsung, pek çok teknolojik inovasyona öncülük etti ve günümüzde dünyanın önde gelen teknoloji markalarından biri haline geldi.

Lee Byung-chul kimdir?

Samsung markasının kurucusu Lee Byung-chul, 12 Şubat 1910 tarihinde Uiryeong-gun’da orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Bakkalcılıkla geçimini sürdüren ailesi, küçük Lee‘nin iyi bir eğitim almasını ve daha iyi şartlarda yaşamasını istiyordu. Bu nedenle Lee‘nin eğitimine büyük özen gösterdiler. Ne var ki Lee, iki dünya savaşı arasında kalan dönemde Kore’de ekonomik ve siyasi istikrar olmadığı için pek çok Koreli gibi eğitimine istediği gibi devam edemedi. Kısa bir süreliğine Japonya’daki Waseda Üniversitesi‘nde eğitim alma fırsatı bulduysa da Japonya’nın savaş yanlısı politikaları ve ülkedeki istikrarsızlık nedeniyle Kore’ye geri döndü, babasının bakkal dükkanında çalışmaya başladı.

Lee Byung-chul 28 yaşına geldiğinde, Daegu’da Samsung Trading Co. isminde küçük bir ticari şirket kurdu ve Kore’de bulunması güç olan ürünleri yurt dışından getirmeye başladı. Babasının bakkal dükkanında edindiği deneyimler, gıda ürünlerinin ticaretine yönelik bilgi ve becerisini arttırmıştı. Kendi şirketinde ilk olarak Japonya’dan çeşitli gıda ürünlerini ithal etmeye başladı. Şirketine verdiği Samsung ismini, Korecede “üç” demek olan Sam ile “yıldız” demek olan Sung sözcüklerinin birleşmesiyle oluşturdu. Böylelikle Samsung sözcüğü “üç yıldız” anlamına geliyor, büyüklüğü ve gücü temsil ediyordu. Samsung logosundaki üç yıldız tasviri, 1993 yılına kadar kullanımda kalacaktı.

Lee Byung-chul‘un kurduğu gıda şirketi Samsung‘un kuruluş sermayesi yalnızca 30 bin wondu, yani 27 ABD doları. Başlangıçta çalışan sayısı ise 40’tı ve bu kişiler daha çok babasının bakkal dükkanında yetişmiş, ticareti iyi bilen kişilerdi. 1940’lı yıllarda Samsung, Kore’de kurulu sömürge rejimine rağmen büyümeyi başardı. Özellikle Çin yemekleri, kurutulmuş balık ve sebzeler başta olmak üzere çeşitli gıda ürünlerinin ticaretini yapan şirket, kurduğu tedarik zinciri yönetimi sayesinde Korelilerin pek çok gıda ihtiyacını karşıladı. Sömürge rejiminin sona ermesinden sonra Lee Byung-chul, şirketini daha da büyütebilmek için merkezini Seul’e taşıdı. Bu taşınmayla birlikte Samsung, iş bağlantıları konusunda daha geniş imkanlara sahip oldu.

Lee Byung-chul ve Samsung

II. Dünya Savaşı sonrası dönemde Kore’de çok önemli değişimler yaşandı ve bazı sektörler daha fazla ön plana çıktı. Bu sektörler arasında tekstil, sigorta ve menkul kıymetler alanında ticaretin getirisi daha yüksekti. 1945 yılından itibaren Samsung, bağlı şirketlerle birlikte daha yüksek büyüme rakamlarına ulaştı. Bağlı şirketlerin yönetimini kolaylaştırmak için Lee Byung-chul, Seul’de yeni bir şirket kurdu ve ithalatın yanı sıra ihracata da yöneldi. 1950 yılında Kore Savaşı başlamadan önce Samsung, Kore’nin en büyük 10 ticaret şirketinden biri haline gelmişti. Kore Savaşı’nın başlamasıyla birlikte Lee Byung-chul, ülkenin kuzeyinden tümüyle çekildi ve yatırımlarını Güney Kore’de devam ettirdi. Kore Savaşı süresince Lee Byung-chul ve Samsung, ABD güçleri ve müttefiklerinin başta gıda olmak üzere pek çok lojistik ihtiyacını karşıladı. Bu işbirliği sayesinde Samsung, ileride ABD pazarına giriş yapmasını kolaylaştıracak çok önemli iş bağlantıları elde etti.

1950’lerin sonlarına doğru Güney Kore’de tekstil sektörü hızlı bir gelişim ivmesi yakaladı. Bu dönemde Lee Byung-chul, Kore’nin en büyük yün değirmenini inşa ederek Busan’da tekstil fabrikası kurdu. Bu fabrikanın bir özelliği de müttefik kuvvetlerin ihtiyaç duyduğu tekstil ürünlerini karşılamasıydı. 1960’lı yıllar boyunca Samsung, Güney Kore’nin en beğenilen tekstil ürünlerini piyasaya sundu ve gıdadan çok tekstile odaklandı. Daha sonra teknolojiden inşaata, gemicilikten sigortacılık ve reklamcılığa kadar pek çok

1970’lerden Günümüze Samsung

Samsung‘un günümüzde dev bir teknoloji şirketi haline gelmesini sağlayacak elektronik endüstrisine yönelik yatırımları, Lee Byung-chul öncülüğünde 1960’ların ikinci yarısında başladı. Samsung bünyesinde kurulan Samsung Electronics Devices, Samsung Electro-Mechanics, Samsung Semiconductor & Telecommunications’ gibi şirketler, 1970’lerden itibaren Samsung‘un teknoloji alanında büyük bir oyuncu haline gelmesini sağlayacak esas güçlerdi. Güney Kore’nin Suwon kentinde kurulan televizyon fabrikasında ürettiği ilk siyah beyaz televizyonlar 1970 yılında piyasaya sunulduğunda, Uzakdoğu pazarında Güney Kore’nin elde edeceği yükselişin ipuçlarını vermişti.

1970’lerin ikinci yarısında Lee Byung-chul, Samsung‘un büyüyebilmesi için başta yarı iletkenler olmak üzere tüm üretim hattının entegre bir şekilde geliştirilmesi gerektiğini görmüştü. Bu büyümeyi gerçekleştirmek için Samsung Heavy Industries, Samsung Precision Company, Samsung Techwin gibi yeni yan kuruluşların kurulmasını sağladı ve bağlı şirketlerin yaptıkları yatırımları ortak hedef ve amaçlar doğrultusunda yönetti. Geliştirdiği kontrollü ve sürdürülebilir büyüme stratejileri sayesinde Samsung, 1980’lerde yılda 1 milyonun üzerinde televizyon satmayı başardı. Ardından beyaz eşya grubunda önemli bir güce erişti. 1980 yılında Güney Kore merkezli Hanguk Jenja Tongsin şirketinin satın alınarak telekomünikasyon donanım sektörüne giriş yapılması, Samsung için etkisi günümüze kadar devam eden yeni bir dönüm noktası anlamına geliyordu.Lee Byung-chul’un yönetiminde Samsung, günümüzde teknoloji devi haline gelmesini sağlayan çok önemli yatırımları gerçekleştirdi.980’li yıllarda Samsung başta ABD, İngiltere ve Japonya olmak üzere dünya ticaretinin kalbinin attığı pek çok ülkede büyüme ve genişlemesini sürdürdü. Bu dönemde masaüstü bilgisayarlar ile bilgi teknolojileri alanında büyük yatırımlar yapmaya başladı, 1985 yılında cep telefonu pazarına girdi. 1987 yılında Lee Byung-chul‘un hayatını kaybetmesinin ardından şirket Samsung Group, Shinsegae Group, CJ Group ve Hansol Group şeklinde dört gruba ayrıldı. Bağlı şirketlerin çatısını oluşturan Samsung Group‘un yönetimini, Lee Byung-chul‘un oğlu Lee Kun-hee üstlendi. 2018 yılında Samsung, çok önemli bir karar aldı ve şirketin CEO’luğuna her biri kendi alanında uzman üç ismi atadı. Bu kararla birlikte, Samsung bileşenlerinin CEO’luğunu Ki Nam Kim, mobil ve IT işlerinin CEO’luğunu Dong Jin Koh üstlenirken, tüketici elektroniğinin CEO’luğunu Hyun Suk Kim üstlendi.

KAYNAKÇA:  blog.ofix.com/lee-byung-chul-ve-samsung/

 

 

Güncel İş Ilanları
Güncel Haberler
Güncel Duyurular
Yakın Zamandaki Etkinlikler

Sosyal medayada karmer

Bize Ulaşın

Bursa Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü
Nilüfer - Bursa
(Eğitim Fakültesi B Blok Karşısı, Halk Bankası Yanı)
Telefon : +90 224 2942810-13
E-Posta : karmer@uludag.edu.tr

Uludağ Üniversitesi

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı - 2025
Metin ULAŞ - (Yazılım)
Coşkun KAZANCI - (Grafik Tasarım)