Zam İsteme Stratejileri


Zam istemenin çeşitli yolları var; patrona yazmak, arkadaşlarınız arasında zammı konuşup patronun kulağına gitmesini beklemek, yüz yüze konuşmak, ima etmek, önceden randevu istemek, onu istifa etmekle tehdit etmek gibi. Uygulanacak yöntem kişiden kişiye değişirken, bu biraz da patronunuzla aranızdaki ilişkiye bağlı. Uzmanların sıklıkla önerdiği yöntem, zam istemeden önce iyice hazırlanılması ve bu iş için randevu alınıp, patronun karşısına hazırlıklı şekilde çıkılması.

İşte zam talebi öncesi uygulanabilecek bazı stratejiler…
 
Önce bilgi toplayın

Zam istemeyi kafanıza koydunuz; önce bir araştırın, sizin sektörünüzde aynı işi yapanların maaşlarının ne olduğunu öğrenin, küçük çaplı bir araştırma yaparak piyasada bu işi yapanların hangi aralıkta maaş aldığını öğrenin. Böylelikle talebinizin gerçekçi olup olmadığını tartın.
 
Gerekçelerinizi hazırlayın
Söze pat diye “Paraya ihtiyacım var” diyerek başlamak hiç doğru olmaz, bu zammı neden hak ettiğinizi, şirkete kazandırdıklarınızı delilleriyle birlikte anlatmaya hazır olun. SecretCv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, “Şirkette ne kadar kilit pozisyonda bulunduğunuzu ve şirkete kattığınız değeri göz önünde bulundurun. Maaş zammı pazarlığı yaparken elinizdeki en büyük kozlardan biri bu” diyor.

Şirkete kattığınız değer, kazandırdığınız para, müşteri memnuniyeti, geliştirdiğiniz ürün veya hizmetler, geliştirdiğiniz çözüm önerileri, gönüllü olarak çalıştığınız ekstra saatleri belirterek, zam istediğinizi gerekçelendirebilirsiniz. Başarılarınızdan bahsederken kısa ve öz olun, patronunuzu sıkmamaya gayret edin. “Ben bir numarayım”, “mükemmelim” tarzında ifadeler kullanmayın, itici görünmeyin.
 
Pozitif kalın
Zam isterken yönetim, iş arkadaşları, koşullar vs. gibi konularda mızmızlık etmek, çekiştirmek doğru değil. Eğer endişeleriniz, şikayetleriniz varsa kibarca söyleyin ve çözüm önerilerinizi dile getirin.

Kendinize daima patronun neden size zam yapması gerektiği sorusunu sorun. Bu onun için neden iyi veya kötü? Tartışma sırasında bir çalışana zam yapma konusunda patronunuzun ilgisini en çok neyin çekeceğini belirleyin. Daha çok müşteri mi, daha yüksek performans mı veya daha fazla verimlilik mi, hangisi onun ilgisini daha çok çekecektir? Hangisi onun için bir zammı hak ettirir? Patronun karşısında ezik durmayın, yaptığınız işlerin, başarılarınızın farkında olduğunuzu ona hissettirin. Özgüveninizin ve kararlılığınızın ne kadar yüksek olduğunu gösterin ama abartmayın.
 
Zamanlamanın doğru olduğundan emin olun
Maaş zamları ve artış zamanları söz konusu olduğunda büyük resme odaklanın. Eğer şirkette işten çıkarmalar yapılıyorsa bu zam istemek için hiç uygun bir zaman değil.
 
“Hayır” kelimesine hazırlıklı olun
Eğer patronunuz zam isteğinize “hayır” derse, pes etmeyin. Zammı hak etmek için ne yapmanız gerektiğini sorun, böylece kararlı olduğunuzu göstermiş olacaksınız. Eğer zam alamadıysanız, “o zaman giderim” tarzında patronu tehdit etmeden önce iki kez düşünün, bunun geri dönüşü olmaz. Ne kadar değerli olursanız olun, kendinizi bulunmaz Hint kumaşı sanmayın. Baktınız, beklediğiniz zam yapılmıyor; yan haklar, performansa dayalı prim, ek ödemeler konusuna değinmeye başlayın.
 
İşe girerken pazarlığa dikkat edin
Ücret zamları, genellikle enflasyonun gerisinde kalır. Bu nedenle, yeni bir işe girerken sizi tatmin edecek bir ücretle başlamak en önemli noktadır. Peki, yeni bir iş için pazarlık ederken nelere dikkat etmeli? İşte birkaç tüyo…
 
Ne istediğinizi iyi bilin
Uzmanlara göre pazarlık masasına oturmadan önce her şeyi gözden geçirin çünkü bu süreçte konuşulmayacak konu yok gibi bir şey. Daha fazla paranın size mutlu edeceğine karar vermeden önce ihtiyaçlarınızı ve karşı tarafın sunduğu olanakları dikkatlice gözden geçirin.
 
Değerinizin farkında olun
Bir iş görüşmesine gittiğinizde o şirkete yapacağınız katkıları somutlaştırmak adına sizi farklı kılan özelliklerinize odaklanın. Bu size mülakat sırasında daha fazla özgüven verecektir. Sektör ve şirket hakkında detaylı bilgi edinin. Başvurduğunuz pozisyon ve şirket hakkında bilgi sahibi olmak, pazarlık masasında size güçlü bir vizyon katacaktır. Nihayetinde bilgi gücün ta kedisidir.
 
Şansınızı zorlayın
Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu, maaş pazarlığıyla ilgili tüyo verirken, çalışanlara “Şansınızı sınırlı olarak deneyebilirsiniz. Ana prensipte işi kabul edebilir fakat mevcut işinizi bırakmayı kolaylaştıracak bazı konularda destek isteyebilirsiniz. Bu aşamada en çok kullanılabilecek yöntem, izin günleriniz üzerinden pazarlık yapmak ve bir seferlik imza parası (signing bonus) istemek olabilir. Bu konular önerilen maaşınızı direkt etkilemese de, yıllık kazancınıza olumlu yansıyacak kalemlerdir” diyor.
 
Sizi mutlu edecek noktalara odaklanın
Hatipoğlu işe girmek üzere olanlar için “Pazarlık noktasında şansınızı en çok zorlayabileceğiniz noktadasınız” diyor. İşe ilgili pozisyonun maaş bandını esnetmekle başlanıp, garanti prim pazarlığına kadar devam edilebileceğine dikkat çekiyor. “Buradaki en önemli soru şudur. Hangi şartlar değişirse, ben ilgili pozisyona daha sıcak bakarım? Kişiden kişiye değişecek olan cevaba göre, maaş pazarlığına ilave olarak yan haklar ve izinler konusunda ve hatta işin içeriği konusunda bile pazarlık yapabilirsiniz. Önemli olan sizin mutluluğunuz” diyor.
 
Yan hakları değerlendirin
Ücret artış politikaları son dönemde, performans ve yaşam maliyetindeki artış birlikte dikkate alınarak belirleniyor. Ekonomik istikrardaki artış ve enflasyon seviyelerinin düşmesi sebebiyle performansa dayalı değişken ücret yönetimi giderek daha fazla benimseniyor. Şirketler çalışanlara zam yapmak yerine sağlık sigortası, bireysel emeklilik paketleri, kira yardımı, gıda çeki, tatil paketleri, araç temini, eğitim yardımı gibi yan haklar veriyorlar. Yüksek performans gösteren çalışanlara ciddi oranlarda zam vermek, unvan artışıyla ödüllendirmek de yine son dönem trendler arasında. Bir çalışanın işverenin bu taktiklerini yakından takip etmesinde fayda var.
 
Kişisel algılamayın
“İş dünyasında duygulara yer yoktur” söylemi her ne kadar klişe olursa olsun bir iş görüşmesinde oynadığınız rol ile kişisel değerlerinizi karıştırmayın.
 
Sözlü vaatlerden çok, yazılı belgelere güvenin Birçok uzmana göre yazılı kontrat olmazsa olmaz. Eğer bunun sağlanmadığı bir konumdaysanız işverenin size sunduğu fırsatları tekrar gözden geçirmeli, hazırlanan sözleşmeyi imzalamadan önce ise dikkatlice okumalısınız.
 
İşe muhtaçsanız şansınızı fazla zorlamayın
İş görüşmesine gittiğinizde bu işe girmeye muhtaçsanız, şansınızı hiç zorlamayın! İşi kabul edin ve performansınızı en üst seviyede tutun. Pazarlık için daha sonra, performansınızı ortaya koyduğunuz oranda şans gelecektir. Çalışmamaya ne kadar daha dayanabilirsiniz? Soru işaretleriniz sadece finansal sebeplerden dolayı mı? Elinizdeki diğer alternatifler size ne kadar güven veriyor? Bu soruların cevapları sizin pazarlık stratejinizi belirleyecektir.
 
Eğer kararınızı sadece finansal teklif belirleyecekse ve kendinize güveniyorsanız, altı ay sonra paketin tekrar gözden geçirilip, geçirilemeyeceğini sorabilirsiniz. Zam dönemi ve oranları belki fikrinizi değiştirebilir. Eğer soru işaretleriniz işin içeriğiyle ilgiliyse, ne kendi vaktinizi boşa harcayın, ne de firmanın vaktini.

http://www.fortuneturkey.com/patrondan-nasil-zam-istenir-2752#popup

 

 

Güncel İş Ilanları
Güncel Haberler
Güncel Duyurular
Yakın Zamandaki Etkinlikler

Sosyal medayada karmer

Bize Ulaşın

Bursa Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü
Nilüfer - Bursa
(Eğitim Fakültesi B Blok Karşısı, Halk Bankası Yanı)
Telefon : +90 224 2942810-13
E-Posta : karmer@uludag.edu.tr

Uludağ Üniversitesi

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı - 2024
Metin ULAŞ - (Yazılım)
Coşkun KAZANCI - (Grafik Tasarım)