ÖZGEÇMİŞ HAZIRLAMA
Kariyer Hedefi
Kişisel Bilgiler
Eğitim Bilgileri
İş/Staj Deneyimi
Beceriler:
Eğitimler/Sertifikalar
Referanslar
http://www.kariyer.net/kariyer-rehberi/ozgecmis-hazirlama-tuyolari-ve-cv-ornegi/
“İş görüşmesine çağrılmıyorsanız kötü bir CV’niz olduğundandır”
CV yazmanın temel sebebi “beni iş görüşmesine çağırın” demektir.
İş görüşmesine çağrılmıyor olmanızın çeşitli sebebi olabilir, bunların bazılarının sizin bilgi ve tecrübelerinizle hiç bir alakası olmayabilir. Eğer CV’niz kötü hazırlanmışsa, iş görüşmesine çağrılmama ihtimalinizi oldukça yükseltmiş olduğunuz söylenebilir.
İstatistiki bir araştırma yoktur bu konuda ancak bu zamana kadar çeşitli ortamlarda gözden geçirilen CV’lere bakıldığında 100 adet özgeçmişten en fazla 5 tanesinin profesyonel olarak hazırlandığı görülmektedir. Geri kalan 95 tanesi ilk 7 saniyede çöp kutusuna giden niteliklere sahip olmaktadır.
İş görüşmesine çağrılmak istiyorsanız, sizi anlatan bu en önemli dokümanı hazırlamasını öğrenmeniz gerekir.
İş verenler bazen kötü arasından iyi bir CV seçip görüşmeye çağırır. Bu da görüşmeye “önyargılı” başlanmasına sebep olur. Yani baştan kaybetmiş olarak görüşmeye girersiniz. İşe alacak yönetici de CV’nizden edindiği izlenimin doğru olduğunu “konfirme etmenin” sevincini yaşar.
Başarılı bir CV için 3 öneri:
1-CV hazırlamaya önem verilmelidir: CV kişiyi anlatan en önemli pazarlama aracıdır. CV hazırlamaya önem nasıl verilir? Oturup üzerinde düşünülür. Benim güçlü yanlarım nelerdir? Nasıl bir işe girmek istiyorum? Bu iş için hangi bilgi ve tecrübelere sahibim? Kendimi doğru nasıl ifade edebilirim? Bu soruları kendinize sorun ve 2 saatte CV hazırlamayı bitireceğinizi de hiç sanmayın. CV’nizi hazırlamaya gereken önemi vermiyorsanız, iş becerebilen biri olduğunuzu işverenlere nasıl anlatmayı düşünüyorsunuz? İş görüşmelerine çağrılmıyorsanız, CV’nizi bir profesyonelle hazırlamanızda fayda vardır.
2-İçi boş CV hazırlanmamalı: İş deneyiminiz varsa, sadece çalıştığınız şirket ismini ve bulunduğunuz pozisyonu CV’nize yazmanız hiç birşey ifade etmez. Bu durum boş bir CV yollamaktan farksızdır.
Yöneticiler çalıştığınız firmaya bakıp sizin o şirkette ne yaptığınızı, hangi başarılar elde ettiğinizi bilemez. Hazırlamış olduğunuz CV’de iş tecrübeleri kısmında sadece böyle bir bilgi bulunuyorsa, resmi olarak CV hazırlamaktan anlamadığınızı bilmenizde fayda var.
Oturup iş deneyimleriniz kısmına “iş tanımınızı” yazarak başlamanız, daha sonra bu şirkette elde ettiğiniz başarıları sıralamanız, ardından güçlü yanlarınızı düşünüp, bu konularda uzman olduğunuzu CV’ye yansıtmanız, başarılı bir CV hazırlama yolunda atacağınız önemli adımlardan olacaktır.
3-Kişisel Bilgiler kısmını abartılmamalı: CV’nizin ilk 1/4 kısmını bekar olup olmadığınız, askerlik yapmış olup olmadığınız, 4 farklı email adresi ve 3 adet telefon numarası ile doldurduysanız, önceliklerinizi belirleyemeyen bir kişi olduğunuz varsayımında bulunulabilir. Kişisel bilgilerinizi isminizin altına, 2 satırı geçmeyecek bir şekilde yazın. Sizinle iletişime geçilebilmesi için ilk önce “aranan insan” olduğunuzu ispatlamanız gerekiyor. Bu her zaman ilk önceliğiniz olmalı. Ancak o zaman sizinle irtibata geçileceğini unutmamanız gerekir.
Başarılı bir CV kapıları açar. Başarısız bir CV ya yerinizde saydırır ya da geri adım atmanıza neden olur.
http://isyasami.yenibiris.com/is-gorusmesine-cagrilmiyorsaniz-kotu-bir-cvniz-oldugundandir