Daniel Borel

Logitech


Logitech Markasının Doğuşu

Logitech markası, Stanford mezunu Daniel Borel ve Pierluigi Zappacosta ile eski bir Olivetti mühendisi Giacomo Marini tarafından İsviçre’de 1981 yılında kuruldu. Böyle bir marka yaratma düşüncesi, Stanford‘da bilgisayar bilimleri yüksek lisans programını sürdürmekte olan Daniel Borel‘in zihninde 1976 yılından beri vardı. Yakın arkadaşı Zappacosta‘yla birlikte işbirliğine bu dönemde başladı. Yüksek lisans eğitimleri sırasında geliştirdikleri işletim sistemleri, bu iki yeteneğin ileride büyük bir marka yaratacaklarının işaretini vermişti.

Yazılım konusunda sahip oldukları bilgi ve deneyimleri birleştiren bu üç girişimci, geleceğin teknolojilerinin gelişiminde bilgisayar ekipmanlarının büyük bir rol üstleneceğini görmüştü. Kişisel bilgisayarların yaygınlaşmaya ve boyutlarının küçülmeye başladığı bu dönemde şirket, bilgisayar ekipmanlarındaki gelişmelere öncülük etmeyi misyon olarak benimsedi. Zappacosta‘nın Apples’teki çifliğinin arka bahçesinde kurulan şirket fotokopi makineleri, baskı hizmetleri ve ofis yazıcıları alanında lider firmalardan biri olan Ricoh‘un projelerinde yer almayı ve yazılımlarını geliştirmeyi başardı. Bu başarının ardından, Kaliforniya’da San Jose’deki Ricoh‘un geliştirme ofisinin yakınlarında yeni bir ofis açtılar.

İlk Logitech Mouseları

1980’li yıllar, kişisel bilgisayarların gelişimine paralel bir şekilde mouseların büyük ilgi çekmeye başladığı yıllardı. Bilgisayarlarda kullanılan grafiksel ara yüzler geliştikçe, mouseların mükemmel bir navigasyon yardımcısı olduğu anlaşılmaktaydı. Yüzeyde kolayca hareket ettirilebilen mouselar, klavye üzerinde birkaç adımda yapılabilecek işlemleri hızlı ve kolay bir şekilde yapma fırsatı sunuyordu. Bu durum, kurucu ortakların ilgisini çekti ve İsviçre’nin Lozan kentinde faaliyet göstermekte olan Federal Teknoloji Enstitüsü‘nde bir mouse geliştirdiler. Ürün çok beğenildi ve 1982 yılında Logitech P4 mouse ismiyle piyasaya sunuldu. Ki bu ürün, şirketin piyasaya sunduğu ilk bilgisayar ekipmanı oldu.

1982 sonbaharında Las Vegas’taki Comdex fuarında lansmanı yapılan bu mouselar, bilgisayar ekipmanları alanında kısa sürede dikkatleri üzerinde topladı. Birkaç ay içinde şirket, büyük bir ticari başarıya imza attı ve toplu siparişler almaya başladı. Ofis bilgisayarlarında önemli bir pazar gücüne sahip olan Apollo Computer, tanesi 99 dolardan ayda 500 mouse siparişi verdi. 1984 yılında şirket, HP için daha gelişmiş bir mouse üretmek üzere sözleşme imzaladı. HP‘yle yapılan anlaşma sonucu şirket, aylık mouse üretimini 25 bin adete çıkarttı ve kâr marjını arttırdı.

Logitech Markasının Yükselişi

1980’li yılların ikinci yarısında şirket, büyüme sürecini hızla devam ettirdi ve üretim yeteneklerini genişletti. Şirket merkezinin İsviçre’den Silikon Vadisi’ne taşınmış olması, HP gibi büyük bilgisayar üreticileri ve teknoloji şirketlerine yakın olmasını ve bu sayede ticari başarılarını arttırmasını sağladı. Nitekim, şirketin perakendecilikte henüz yeterli bilgi ve deneyimi yoktu ve ürünlerini tüketiciye doğrudan sunmak konusunda olanakları sınırlıydı. Fakat, büyük teknoloji şirketleriyle yaptığı anlaşmalar sayesinde cirosunu arttırdığı gibi, satış ve pazarlama alanında da önemli deneyimler kazandı.

Bu süreçte şirket, Microsoft ile de ortaklık kurmaya çalıştı. Ne var ki, 2 yıl süren pazarlıklar olumlu sonuçlanmadı ve perakende sektörüne C7 mouselar ile girmeyi denedi. Satış ve pazarlama kanallarının sınırlı olmasına karşın şirket, ürünlerin lansmanından sonraki ilk ayda 800 adet mouse satmayı başardı. Böylelikle ürünlerinin yalnızca kurumsal pazarda değil, aynı zamanda perakende pazarında da satış potansiyelinin yüksek olduğunu ispatlamış oldu. Microsoft‘un aksine AppleLogitech‘e daha olumlu yaklaştı ve mouselar konusunda bazı ürün geliştirme projelerinde Logitech‘ten yararlandı. 

Bu gelişmeler üzerine şirket, Avrupa pazarındaki gücünü arttırmak için İrlanda’da yeni bir üretim tesisi kurdu. Fakat yalnızca Amerika ve Avrupa pazarı için değil, aynı zamanda Uzakdoğu pazarında da aktif olmak istiyordu. Nitekim Uzakdoğu pazarı, “Japon mucizesi”yle birlikte teknolojik yeniliklere büyük ilgi duyan ve gelişmeleri yakından takip eden oldukça genç bir pazardı. Ki bunun anlamı, özellikle de kişisel bilgisayarlar ve çevre birimlerinde büyük bir potansiyel demekti.

Şirketin Uzakdoğu’daki faaliyetleri, 1986 yılının Temmuz ayında Tayvan’ın Hsinchu şehrinde başladı, üretime Eylül ayında geçildi. 1990’ların başlarında ABD, İrlanda, Macaristan ve Tayvan’daki tesislerinde üretim yapan şirket, üretim gücünün yarıya yakınını Çin’e kaydırdı. Operasyonel varlığını ise ABD, Avrupa ve Asya’da farklı birimleriyle daha da güçlendirdi. Gerekli finansal desteği sağlamak içinse halka açıldı ve hisseleri İsviçre Borsası‘nda büyük ilgi gördü.

Dünya Pazarında Logitech

1990’lı yıllar, bilgisayar ekipmanlarında rekabetin kızıştığı yıllardı. Pazar büyüdükçe sektöre yeni oyuncular girmeye başlıyor, kişisel bilgisayar kullanımı arttıkça çevre birimlerinde müşteri beklentileri de artıyordu. Bu değişimlere ayak uydurabilmek için şirket, iki stratejik karara imza attı. Bunlardan ilki, mouselarda pazar gücünü pekiştirmek için Çin’deki üretim faaliyetlerini konsolide etmekti. İkincisi ise ürün yelpazesini genişletip çevre birimlerinde teknolojik yeniliklerin öncüsü olmaktı. Bu amaçla ilk olarak 1992 yılında, Fotoman isiml dijital kamerasının lansmanını gerçekleştirdi. İlk dijital kameralardan biri olan bu ürünler, hızlı görüntü paylaşımına ihtiyaç duyan emlakçılar ve sigorta şirketleri tarafından büyük ilgi gördü.

Fotoman‘ın getirdiği satış başarısının ardından şirket, ürün yelpazesini genişletmek konusunda büyük bir atılım başlattı. 1992 yılında, ses kliplerini belirli uygulamalara yerleştirmeyi sağlayan bir hoparlör/mikrofon olan AudioMan‘in lansmanı yapıldı. 2 yıl sonra, bir tür joystick olan WingMan ile bilgisayar oyunu pazarına giriş yaptı. 1995 yılında, esnek bir kol üzerine yerleştirilen Web kamerası VideoMan‘ın lansmanı yapıldı.

Bu süreçte şirketin mouselarla ilgili ürün geliştirme süreçleri de ayrı bir koldan devam etti. Bilgisayar ekipmanlarındaki en önemli buluşlarından biri olan radyo tabanlı ilk kablosuz mouseu Logitech MouseMan Cordless‘ın lansmanı 1991 yılında yapıldı. Bu ürünlerde yalnızca 150 kHz radyo dalgası kullanılmıştı. 2 yıl sonra lansmanı yapılan yeni modellerde ise dalga boyu 27 MHz düzeyine çıktı. Kablosuz mouselar üzerindeki çalışmalarını yoğunlaştıran şirket, sonraki modellerde lazer izleme teknolojisini daha da geliştirdi ve pek çok yeniliğe öncülük etti.

2000’li yıllarda şirket, ürün yelpazesinin içine klavye, trackball, dijital yazı çözümleri, geliştirilmiş uzaktan kumandalar, Web kameraları gibi dijital iletişim ürünleri, oyun konsolları gibi interaktif eğlence ürünleri, portatif müzik çalarlar için hoparlör ve kulaklıklar gibi pek çok ürünü kattı. Hem mouselarda, hem de diğer ürün gruplarında elde ettiği başarılar sonucunda dünya pazarında çok önemli bir konuma yükseldi.

KAYNAKÇA: https://blog.ofix.com/logitech/

Güncel İş Ilanları
Güncel Haberler
Güncel Duyurular
Yakın Zamandaki Etkinlikler

Sosyal medayada karmer

Bize Ulaşın

Bursa Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü
Nilüfer - Bursa
(Eğitim Fakültesi B Blok Karşısı, Halk Bankası Yanı)
Telefon : +90 224 2942810-13
E-Posta : karmer@uludag.edu.tr

Uludağ Üniversitesi

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı - 2025
Metin ULAŞ - (Yazılım)
Coşkun KAZANCI - (Grafik Tasarım)