Mobbinge Karşı Ne Yapılmalı?


Mobbing Çeşitleri

İşyerinde mobbing nedir?” diye merak edenlerin mobbingin tek çeşidi olmadığını bilmesi gerekir. Mobbing farklı yöntemler ve örneklerle gerçekleşebilir. Aslında mobbingin varlığını anlamak, çalışanın davranışlarını gözden geçirmesi ve her şey yolunda olmasına rağmen olumsuz davranışlarla karşılaşmasını fark etmesiyle olur. İş yerinde çalışmayı seven ama son zamanlarda işin niteliğinden bağımsız olarak işten kaçınma içgüdüsüne girenler mobbingi fark edebilir.

Mobbing yapan kişiler; çalışan hakkında hoşnutsuz söylentiler yayabilir, onu dışlayabilir, görevlerini yapmasını zorlaştırabilir, işten istifaya yönlendirmeye çalışabilir, konuşurken sık sık sözünü kesebilir, açıkça ve nedensiz şekilde küsebilir, yok sayabilir, işini sabote edebilir, nahoş şakalar yapabilir, cinsel tacizde bulunabilir, tehdit edebilir, motivasyonunu kırmaya çalışabilir ve iş düzenini bozabilir. Dolayısıyla mobbingin pek çok çeşidi ve yöntemi olabilir. 

İşyerinde Psikolojik Baskı Etkileri

İşyerinde mobbinge uğrayan kurbanların iş performansları düşer ve sürekli olarak morali bozuk şekilde işe gelmeye başlarlar. Özellikle yönetimin ya da işverenin olayın son bulması için hamleler yapmamasıyla etkiler giderek daha çok artar. Mobbingle karşılaşan kişiler işe olan heveslerini yitirirler ve basit görevlere dahi odaklanma konusunda sorun yaşarlar.

Çalışan mobbing yüzünden genelde hem iş yaşamında hem de özel yaşamında kaygılı ve stresli bir hale gelir. Çalışma arkadaşları tarafından dışlanan ve güvenilmez görülen kurbanlar, ilerleyen zamanlarda kendiliğinden istifa etmek durumunda kalabilirler. İş yerinde mobbing sadece çalışanı değil aynı zamanda genel işleyişi de etkiler. Bu durum zaman içerisinde işletmenin kârlılığında da olumsuz gidişata neden olabilir.

Mobbing Şikayet için Başvuru Yöntemleri

Mobbingle karşılaşan ve şikayetlerine dönüş alamayan çalışan tarafından çeşitli kurumlara işyeri şikayet edilir. Mobbing karşısında çöküntü yaşayıp pes etmek yerine bununla mücadele etmek ve gerekli yerlere işyerinde mobbing şikayet dilekçesi vermek önemlidir. Mobbing şikayet dilekçesi için başvurulabilecek yerler arasında TBMM, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi ve Kamu Denetçiliği Kurumu bulunur.

Bunların yanı sıra mobbing bir insan hakları ihlali olduğu için mobbing dilekçesi için Türkiye İnsan Hakları Kurumu, İl İnsan Hakları Kurulu, İlçe İnsan Hakları Kurulu ve Kamu Görevlileri Etik Kuruluna da başvurulabilir. Mobbing uygulama olarak da CİMER aracılığı ile bildirilebilir. Ayrıca ALO 170 mobbing hattı vasıtasıyla çalışanların işyerinde karşılaştıkları zorbalığı bildirmesi mümkündür.

Mobbingle Karşılaşanların Mutlaka Yapması Gerekenler

Mobbinge uğradığını hisseden kişilerin açık deliller toplamaya dikkat etmesi gerekir. Bunun için;

  • Şahit bulabilirler,
  • Maaş bordrolarını saklayabilir,
  • Kamera kayıtlarına ulaşabilir,
  • E-mailleri yedekleyebilir ve işlerle alakalı tüm dökümanları bir araya getirebilir.

Gerekli hallerde tüm bu belgeler delil olarak kullanılabilir ve çalışanın haklılığı ispat edilebilir. Konu yargıya intikal ettiği zaman mobbing davası için bu belgelere ihtiyaç duyulacaktır.

İşyerinde Mobbing ile Karşılaşanların Sahip Olduğu Haklar

Pek çok işveren mobbingi kendine hak görse de aslında buna uğrayan çalışanların bu baskıyı ispat etmesi halinde çok geniş hakları bulunur. Çalışan iş sözleşmesini feshedebilir, ayrımcılık tazminatı isteyebilir ve hatta tazminat talebinde bulunabilir. Ayrıca mobbinge uğrayan kişi, mobbingi yapan kişiyi dava ederek manevi tazminat isteyebilir. Gerektiğinde kötü niyet tazminatı hükümleri de devreye girebilir.

KAYNAK: https://idenfit.com/blog/mobbing-nedir/

Güncel İş Ilanları
Güncel Haberler
Güncel Duyurular
Yakın Zamandaki Etkinlikler

Sosyal medayada karmer

Bize Ulaşın

Bursa Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü
Nilüfer - Bursa
(Eğitim Fakültesi B Blok Karşısı, Halk Bankası Yanı)
Telefon : +90 224 2942810-13
E-Posta : karmer@uludag.edu.tr

Uludağ Üniversitesi

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı - 2025
Metin ULAŞ - (Yazılım)
Coşkun KAZANCI - (Grafik Tasarım)