Sosyal girişimcilik, iş dünyasında popülarite kazanan girişimcilik türleri arasında yer almaktadır. Bu girişimcilik türü, geleneksel iş modelinin aksine toplumsal ve çevresel sorunların çözümüne odaklanan bir iş yaklaşımıdır. Sosyal girişimciler, girişimcilik becerileri ile toplumsal fayda oluşturmayı hedefler.
Bu girişim türü ile ilgilenen girişimciler genel olarak sosyal, çevresel veya sağlık gibi belirli bir toplumsal sorunu çözmek için iş fikirlerini hayata geçirirler. Bunun yanı sıra sürdürülebilirliği de destekleyen çalışmalar yaparlar.
Sosyal girişimcilik ve toplumsal değişim projeleri, iş dünyası ve sosyal sorumluluk arasında bir köprü kurmayı hedefleyen iş yaklaşımıdır. Bu tür projeler, sosyal sorunlara sürdürülebilir ve etkili çözümler üretmek için geliştirilir. Sosyal girişimciler, kâr amacı gütmeyen organizasyonlar veya işletmeler kurarak, sosyal etki yaratmayı hedefler.
Toplumsal değişim projeleri ise belirli bir sosyal soruna odaklanan ve bu sorunu çözmeye yönelik çözümler sunan iş projeleridir. Eğitim, sağlık, çevre veya yoksullukla mücadele gibi alanlarda projeler geliştirmek toplumsal değişim projeleri oluşturmak ile mümkündür.
Çevre dostu girişimcilik ve yeşil teknolojiler, sürdürülebilirlik ilkelerini benimseyen ve çevresel sorunlara çözümler sunan iş modellerini kapsar. Bu alanda doğal kaynakları koruma, enerji verimliliğini artırma ve iklim değişikliği ile mücadele gibi çeşitli çevresel sorunlar ele alınır. Genel olarak çevre dostu girişimcilik ve yeşil teknolojilerle ilgili temel konular ise aşağıdaki gibidir:
Çevre dostu girişimcilik çevresel avantajlarının yanı sıra ekonomik ve toplumsal sürdürülebilirlik açısından da önemli bir role sahiptir. Bu alanlarda yapılan inovasyonlar ise hem çevreyi korumaya hem de iş dünyasına yeni fırsatlar sunmaya yöneliktir.
Sağlık, eğitim ve insan odaklı sektörlerde girişimcilik, toplumun refahını artırmayı ve bireylerin yaşam kalitesini iyileştirmeyi hedeflemektedir. Bu alanlarda girişimcilik, inovasyon, erişim, sosyal etki gibi temel kriterleri kapsamaktadır. Sağlık, eğitim ve insan odaklı girişimcilik modelleri sırasıyla aşağıdaki gibidir:
Bu alanda çalışmalar sürdüren girişimciler ekonomik kriterlerin yanı sıra toplumsal ve insan odaklı değerlere de önem verirler. Bu sayede daha kapsamlı ve sürdürülebilir bir etki oluşturmaları mümkün hale gelir.
KAYNAK: https://btm.istanbul/blog/sosyal-ve-cevresel-sorunlara-odakli-girisimcilik-turleri