Mülakat ve Temel Esasları


İşte zamanı geldi. İş için başvurdunuz ve şimdi sizi çağırdılar gelin görüşelim dediler. Peki sonra? Bir iş için aranan bir pozisyon var ve bu iş için yapılması gerekenler var. Bu iş içinde uygun adaylarla görüşülmesi gerekiyor. 

Mülakat Sırasında Yapılacaklar

  • İş görüşmesi bazen çalışacak personel için korkutucu olabilir ve strese girebilir.

  • Sakin olun. Derin nefes alın. Belki nefes egzersizi işinize yarayabilir. 

  • Mülakatta sorulan sorulara fazla uzun cevaplar vermeyin ve doğruları söyleyin. Neyi nasıl deneyimlediyseniz karşınızdaki kişiye emin ve özgüvenli bir şekilde aktarın. En mükemmel cevabı değil bilinen en doğru cevabı verin.

  • Samimi olun ama abartmayın ne çok kendine güvenen ne de sönük birisi olun.

  • Ne çok abartılı giyinin ne de yırtık pırtık giyinin. Yani özensiz giyinmeyin. 

  • Çok soru sormayın ama karşınızdaki kişinin ne sorduğunu anlayın.

  • Kesinlikle çaresiz değilsiniz.

  • Mülakat için gittiğiniz işyeri için mutlaka ön araştırma yapın.

Mülakat Sırasında Neler Yapılmamalı? 

En sık yapılan iş görüşmesi hataları nelerdir? Mülakatlarda yapılan bu hataları en aza indirerek işe kabul edilme oranını oldukça artırabilirsiniz. Mülakat öncesi yaptığınız firma hakkında bilgi edinme ve iş görüşmesi soruları gibi araştırmaların size sağladığı avantaj kadar mülakat esnasında dikkat edeceğiniz bu hatalar da sizlere oldukça önemli bir avantaj sağlayacaktır.

İş İlanını Yanlış Okumak 

İş ilanında yayımlanan metni doğru okuyup anlayıp ve değerlendirmeniz gerekmektedir. Örneğin ehliyetinizin olması istenilen bir iş ilanında sadece ehliyetinizin olması yetmemektedir. Sizden gerektiğinde araç kullanmanız istenebilir.

İş Görüşmesi Randevusu Tarihine ve Saatine Uymamak

Mülakat tarih ve saatine çok erken ve çok geç gitmek oldukça hatalı bir davranıştır. Eğer mümkünse mülakat saatinden yarım saat önceden mülakatın yapılacağı yerde olmaya çalışın.

Güncel Özgeçmişinizi Kendiniz Hazırlayın

Bir arkadaşınıza hazırlattığınız veya arkadaşınızdan kopyaladığınız özgeçmişler veya güncellemediğiniz bir özgeçmiş sizi oldukça zor durumda bırakabilir. İyi giden bir mülakatın tam tersi şekilde gitmesine neden olabilirsiniz.

Uygun Kıyafet Giymeme

Mülakatlarda giyilecek kıyafete karar verilmesi adaylar için oldukça can sıkıcı olabilir.  Başvuru yaptığınız şirket ve pozisyona göre giyeceğiniz kıyafete karar verebilirsiniz. Örneğin; profesyonel bir pozisyona iş başvurusu yapıyorsanız mutlaka takım elbise gibi kıyafetler tercih edin. Ancak sahil kenarında bir cankurtaran işine başvuruda bulunuyorsanız daha rahat kıyafetler tercih edebilirsiniz.

El Sıkışmak ve Göz Teması

İş görüşmelerinde el sıkışma işlemini yaparken göz teması kurmaktan kaçınmayın. Yine aynı şekilde iş görüşmesi esnasında karşıdakini dinlerken ve size sorulan sorulara cevap verirken olabildiğince göz temasında bulunun.

Özgeçmişin Kopyası

Mülakata gitmeden önce mutlaka yanınıza özgeçmişinizin bir kopyasını almayı unutmayın. Size mülakat öncesinde oradaki standart bir özgeçmiş formunu doldurtabilirler veya iş görüşmesini yapan kişide özgeçmişiniz hazır şekilde bulunmayabilir böyle bir durumda sizden istenildiğinde yanınızda bulunan özgeçmişinizi verebilirsiniz. Asla sizden İngilizce özgeçmişiniz istenilmeden vermeyin.

Sorulacak Soruları Unutmak

İş görüşmesi esnasında sizin sormak istediğiniz sorular var mıdır? Sorusu size yönlendirildiğinde önceden hazırladığınız veya sormak isteğiniz soruları unutmayın.

Not Defteri ve Kalem Bulundurmamak

Mülakat esnasında not defterini yanınızda götürmenin birkaç avantajı bulunmaktadır. Örneğin, iş görüşmesi esnasında not defteri ve kaleminizin yanınızda olması istemsiz olarak yapılan saçla oynama, saatinizle oynama davranışlardan kaçınmanızı sağlayacaktır. Ek olarak mülakat yapan kişinin sizin not aldığını gördüğünde gereksiz vaatlerde bulunamayacak ve sorduğunuz sorulara veya firmayla ilgili verdiği bilgilerde daha tutarlı davranacaktır.

Beden Diline Dikkat Etmemek

Mülakatlarda sizin özgeçmişiniz, pozisyona uygunluğunuz ve kendinizi ifade etmeniz kadar beden dilinizde önemlidir. İş görüşmesi beden dili ile ilgili detaylı bilgiye sahip değilseniz online eğitimler alarak bu eksiğinizi kapatabilirsiniz.

Teşekkür Maili Göndermemek

İyi veya kötü geçen bir iş görüşmesinden sonra mutlaka firmaya bir teşekkür maili atmayı unutmayınız.

Mülakatların Amacı Nedir?

  • Adayın daha önce vermiş olduğu bilgilerdeki özelliklere sahip olup olmadığını görmek. 

  • Kişisel başarı ve özelliklerini kendinden duymak. 

  • Sorulara verdiği yanıttan kişisel özellikleri hakkında bilgi edinmek. 

  • Verdiği tepkilerden insan ilişkileri hakkında bilgi almak. 

  • İş hayatındaki bilgi birikimleri ve işe uygunluğunu gösteren konularda örnekler görmek. 

  • Adayın kuruluş hakkında bilgilenmesini sağlayarak adayın beklentilerinin karşılanıp karşılamayacağı konusunda karar vermesine yardımcı olmak.

  • Son olarak her iş görüşmesi sizin için bir deneyim ve hatalarınız ders çıkarabileceğiniz bir süreç olduğunu unutmayın. Mülakat esnasında yaptığınız bir hatadan dolayı kendinizi çok üzmeyin ve hatalarınızdan ders çıkarmaya çalışın. Hatalarınız ve eksik yönlerinizle ilgili mülakat teknikleri eğitimi almaktan çekinmeyin ve hep bir sonraki fırsat için odaklanmaya çalışın.

KAYNAK: https://www.iienstitu.com/blog/mulakat-ve-temel-esaslari

Güncel İş Ilanları
Güncel Haberler
Güncel Duyurular
Yakın Zamandaki Etkinlikler

Sosyal medayada karmer

Bize Ulaşın

Bursa Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü
Nilüfer - Bursa
(Eğitim Fakültesi B Blok Karşısı, Halk Bankası Yanı)
Telefon : +90 224 2942810-13
E-Posta : karmer@uludag.edu.tr

Uludağ Üniversitesi

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı - 2024
Metin ULAŞ - (Yazılım)
Coşkun KAZANCI - (Grafik Tasarım)