Üniversite Öğrencileri İçin CV Önerileri


ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ İÇİN CV ÖNERİLERİ VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

 

CV yazmanın tek zor kuralı, katı kuralların olmamasıdır. CV'n kişisel deneyimin, niteliklerin ve becerilerin doğrultusunda şekillenecek ve seninle birlikte büyüyüp değişecektir. Ayrıca, işverenin aradığı nitelikleri vurgulayacak şekilde her iş başvurusuna göre uyarlaman gerekir. Genel olarak hazırlayacağın CV, meslek veya kariyer sektöründeki işverenle o işte başarılı olma motivasyonun hakkında ilgi çekici bir hikaye anlatmalıdır. CV yazmanın her yönünü ele aldık. Temel ve gelişmiş CV tavsiyelerinin yanı sıra bu şablon kılavuzunu da kullandığından emin olun.

 

İlk önce iletişim bilgilerini girmelisin, ancak işe uygun olduğunu göstermek için diğer bölümleri en uygun olduğunu düşündüğün sıraya koyabilirsin. Eklediğin tüm iletişim bilgilerinin işe yaradığından ve e-posta adreslerinin profesyonel göründüğünden emin olun. LinkedIn profilini buraya ekleyebilirsin. Bunu yaparsan güncel olduğundan ve CV'nde verilen bilgileri yansıttığından emin ol. Pazarlama, reklamcılık veya gazetecilik gibi alanlardaki bazı roller için blog, web sitesi veya sosyal medya paylaşımlarını ekleyebilirsin. İşverenlerin CV'ne eklediğin bağlantıları muhtemelen kontrol edeceğini unutmayın.

 

Üniversite öğrencileri için CV şablonu kişisel bir beyan (bazen profil, kariyer hedefi veya misyon beyanı olarak da bilinir) veya önemli başarılar bölümünü içermez çünkü bunun özellikle kariyerinin bu erken aşamasında gerekli olmayabilir. Risk, bir profilin veya kişisel beyanın genel, yumuşak ve saçma görünmesi ve işverenlerin bunları itici bulmasıdır. CV'nin gerçekten bir girişe ihtiyacı olduğunu düşünüyorsan, kısa bir Başarılar bölümü eklemelisin; çünkü bunun odaklanmış ve özlü olması daha olasıdır ve işverenlerin hoşuna gidecek türden somut ayrıntılar sağlar.

 

CV, deneyimini, başarılarını, bilgi ve becerileri özetleyen bir belgedir. Bir iş başvurusunun veya ileri eğitimin ilk aşaması olabilir. Bunu kendini potansiyel işverenlere tanıtmanın bir yolu olarak da kullanabilirsin. CV'nin kişisel deneyiminin, niteliklerinin ve becerilerinin doğrultusunda şekillenecek ve seninle birlikte büyüyüp değişecektir. Bu genellikle bir izlenim bırakmak ve kendini öne çıkarmak için sahip olduğun ilk şanstır.

 

Mezun olduktan sonra iş aramak veya staj başvurusunda bulunmak istiyorsan iyi bir CV'ye ihtiyacın var demektir. Üniversite öğrencileri özgeçmişlerinde becerilerini, ders dışı faaliyetlerini ve ilgili müfredatlarını vurgular. Çok az deneyimin olsa veya hiç deneyimin olmasa bile, uygun şekilde tasarlanmış bir CV'nin nasıl yazıldığını bilmek, işe alım yöneticilerini etkileyecek ve bir iş görüşmesi için çağrılma şansını artıracaktır.

 

Profesyoneller özgeçmişlerini eğitimlerini, lisanslarını ve yeteneklerini listelemek için resmi belgeler olarak kullanırlar. Mesleki deneyimi çok az olan veya hiç olmayan bir üniversite öğrencisi olsan bile, çeşitli ders dışı ilgi alanlarını ve yeteneklerini potansiyel işverenlere doğru şekilde CV sayesinde sunabilirsin.

 

Stajlara, iş etüdü pozisyonlarına, lisansüstü programlarına veya yarı zamanlı veya tam zamanlı istihdama başvururken üniversite CV'ni kullanabilirsin. Çoğu işveren, kariyerine başladığında iş etiği, tutku, hırs ve iş sevgisi gibi becerilerini ölçmek için CV'ni kontrol edecektir. Özgeçmişine eklediğin her yeteneğin, istediğin işi almayla alakalı olup olmadığını kontrol edin. Üniversite öğrencisi için CV örneğinde aşağıdaki adımları kullanabilirsin:

 

  • İlk bölüme tam adın, telefon numaran, e-posta adresin ve ikamet adresin dahil tüm iletişim bilgilerini ekle. Hakkındaki bu kişisel bilgiler, potansiyel işverenler için görüşme sürecini kolaylaştırır. Varsa CV'ne web siten veya kişisel bloguna bir bağlantı ekle. Bunu yaparak potansiyel işverenleri etkileyebilirsin.
  • Özgeçmişinde mesleki hedeflerinin iki ila üç satırlık özeti olarak görünen bir kariyer planı eklemen seni ön plana çıkaracaktır. Potansiyel bir işveren, iş hedeflerin hakkında daha fazla bilgi edinebilir. Üniversiteye giderken edindiğin en son bilgi ve beceriler özetinize dahil edilebilir. Bir özet, konuya olan ilgi seviyeni ve pozisyonda ilerleme arzunu gözler önüne serebilir.
  • Eğitim geçmişini, varsa en son diploma veya derecenden başlayarak kısaca açıklayın. Daha sonra aldığın diplomaları ayrıntılı olarak açıklayabilirsin. Kurslarda kazanılan not veya yüzde, bu bölümdeki her girişte yer almalı. Doktora veya başka bir yüksek lisans derecesine sahipsen araştırmandan da kısaca bahsedebilirsin.
  • İlgili mesleki deneyimin olmasa bile, yine de üniversitedeyken verdiğin önceki görevler ve taahhütler hakkında bilgi verebilirsin. Yaptığın gönüllü çalışmalardan, stajlardan veya çalışmalardan bahsedebilirsin. İşin sorumluluklarıyla ilgili ders dışı faaliyetler, sözleşmeli istihdam veya yarı zamanlı meslekleri listeleyebilirsin. Görevlerini ve başarılarını sıralarken madde işaretleri kullanmayı unutmayın.
  • Teknik yetenekler işe özel yeteneklerdir ve bu bölümde iş rolüyle ilgili tüm teknik ve sosyal beceriler listelenmelidir. Hayatınız boyunca geliştirdiğiniz alışkanlıklar ve karakter özellikleridir. Herhangi bir mesleki deneyimin yoksa, özgeçmişinde harika iş ahlakını, ekip çalışmasındaki başarını ve zaman yönetimi becerilerini vurgulayabilirsin.
  • Varsa konuşabildiğin yabancı dilleri de bu bölüme ekleyebilirsin.
  • Akademik ve ders dışı başarılarınla ilgili ayrıntıları paylaşırsan potansiyel işverenler etkilenecektir. Bu, gönüllü çalışmaların nedeniyle almış olabileceğin her türlü ödülü içerebilir. Potansiyel işverenlere iyi iş birliği yapma yeteneğini göstereceğinden, kazandığın takım sporları şampiyonaları hakkında ayrıntılı bilgi verin. Topluluk önünde konuşma becerilerini göstermek için kazanmış olabileceğin münazara ödüllerinden bahsedin.

 

Başarılı Bir CV Hazırlama İpuçları

 

CV'ni hazırlarken öncelikle en alakalı bilgileri eklediğinden emin olun. Bu diploman, iş deneyimin veya gönüllülük deneyimlerin olabilir. Sıra önemlidir çünkü İK temsilcileri genellikle CV'leri daha detaylı okumaya veya reddetmeye karar vermeden önce incelerler. En alakalı bilgileri eklemek, öncelikle işverene iş için gerekli becerilere sahip olduğunu vurgular. Sıralamanı aşağıdaki gibi yapabilirsin:

  • Çalışmaların
  • Deneyimlerin
  • Çalıştığın part-time işler
  • Gönüllülük veya akran danışmanlığı gibi müfredat dışı faaliyetler
  • Hobiler ve ilgi alanları

Görevlerini veya sorumluluklarını listelemek yerine, önemli başarıları vurgulayarak CV'nin öne çıkmasını sağlayabilirsin. Bunları mümkün olduğunca yedeklemeye çalış. Örneğin, bir toplum için bağış topladıysanız ne kadar para topladığını da ekleyebilirsin. Ayrıca Eğitim bölümünde modüller veya ödevler için mükemmel akademik sonuçlar da ekleyebilirsin. 'Yönetilen', 'uygulanan', 'koordineli', 'başarılı' gibi güçlü eylem fiillerini kullanmak CV'ne ekstra etki sağlayacaktır.

 

Deneyimini, becerilerini ve başarılarını nasıl düzenlediğine dikkat et. Bir işe alım uzmanının hızlı bir şekilde tarama yapmasını ve önemli noktaları seçmesini kolaylaştırarak ön plana çıkabilirsin.

 

Yazım veya dilbilgisi hatası olmadığından emin olmak için CV'ni dikkatlice kontrol edin. Kendi kendine yüksek sesle oku, Word'deki yazım ve dil bilgisi aracını kullanın. Ayrıca bir arkadaşından senin için düzeltme yapmasını isteyebilirsin.

 

Özellikle yapılmaması söylenmediği sürece her zaman bir ön yazı ekle. Bu, CV'nin önemli kısımlarını ve başvuru motivasyonunu vurgulamana yardımcı olur.

 

CV'de Dikkat Edilmesi Gereken Hatalar

 

Yeni mezunların sık yaptığı hatalar, iş bulmalarının çok uzun sürmesinin nedenidir. İstekli ve potansiyel olanlar bile umutsuzluğa kapılıyor ve hatta bazıları sektörde hiçbir değer olmadığını düşünüyor. Bunun önüne geçebilmek için CV hazırlarken aşağıdakileri yapmamaya çalışın:

  • CV’niz tek sayfadan uzun olmasın
  • Yazım ve dil bilgisi hatası
  • Özgeçmişin birden fazla kez gönderilmesi
  • Uygunsuz şablon ve yazı tipi kullanımı
  • Profesyonel olmayan e-posta adresleri

 

KAYNAK: https://anbeankampus.co/blog/universite-ogrenci-cv-2024/

Güncel İş Ilanları
Güncel Haberler
Güncel Duyurular
Yakın Zamandaki Etkinlikler

Sosyal medayada karmer

Bize Ulaşın

Bursa Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü
Nilüfer - Bursa
(Eğitim Fakültesi B Blok Karşısı, Halk Bankası Yanı)
Telefon : +90 224 2942810-13
E-Posta : karmer@uludag.edu.tr

Uludağ Üniversitesi

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı - 2024
Metin ULAŞ - (Yazılım)
Coşkun KAZANCI - (Grafik Tasarım)