İŞ DÜNYASINDA EN ÇOK İŞE YARAYAN SERTİFİKALAR
İş dünyası denildiği zaman, kafamızda oldukça karmaşık ve kapsamlı bir imge beliriveriyor. Birbirinden farklı iş alanları ve bu alanlar için birtakım yetkinlikler... Özellikle günümüzde farklılaşarak öne çıkmak adına iş dünyasında en işe yarayan niteliklere sahip olma gereksinimi, kendini iyiden iyiye hissettiriyor.
Böyle olunca da başta eğitim olmak üzere eğitim ile ilgili diğer nitelikleri de geliştirmeye çabalıyoruz. Fakat burada konuşmamızı gerektiren önemli bir nokta var. Eğitim almak veya diploma sahibi olmak, günümüzde yeterli bir işe alım önceliği sayılmıyor. Bunun yerine iş dünyasında geçerliliği olan yetkinliklere sahip olmak ve bunları devamlı geliştirmek, daha bir önemli hâle gelir oldu.
Nitekim bugün sözünü edeceğimiz en çok işe yarayan sertifikalar konusu da bu yetkinlikleri göstermek için tatmin edici bir yol gibi görünüyor. Peki sertifikalar gerçekten işe yarar mı ve işe yarayan sertifikalar tanımı, kime, neye göre değişir? İşte tüm bu sorulara yanıt almak için yazımızın ilgili bölümlerini de okumanızı tavsiye ederiz.
En Çok İşe Yarayan Sertifikalar
Sertifikalar hakkında gerekli bilgileri vermeden önce gelin bir iş dünyası kapılarını aralayalım. Öncelikle iş dünyasının bin bir türlü alanı var ve hangi alanda uğraş vermek istediğinize bağlı olarak kendinize katmanız gereken nitelikler var.
Bu nitelikler; eğitim, iletişim ağı, yetkinlikler ve istek. Evet, istek. Günümüzde bir işi neden o kişinin almak istediği yanıtlaması zorunlu bir soru. Gerçekten işe ihtiyaç duymanın yanında, o işin sürekliliği için çalışan performansının verimliliği önemli bir konudur. Tabii ki çalışan verimliliği işletmenin sorumlu davranışları dışında, çalışan isteğine de bağlıdır. Peki sertifikalar meselenin neresinde bulunuyor?
Sertifikaların Rolü ve Önemi
Yetkinlik ve becerileri kanıtlayacak en önemli unsurlardan biri sertifikalardır. Fakat rakamlarla ve tebrik cümleleriyle dolu bir belge, niteliği göstermek için yeterli olmayacaktır. İşin aslı, alınan eğitimin kalitesi ve niteliğidir. Sonuçta sertifika, bir süre zarfında verilen eğitimin belgelenmesidir. Fakat eğitim sürecinde yalnızca ilgili sınavlardan geçerek ya da boş gözlerle eğitim sürecine katılmış gibi yapmak, o konuda bir nitelik kazandığınızı göstermeyecektir.
İster yüz yüze eğitim ister uzaktan eğitim olsun, eğitim sürecinde gerçekten bir şeyler öğrenmek, size katkı sunacaktır. Bundan dolayı en çok işe yarayan sertifikalar edinmek için en işe yarayan eğitim içeriklerine göz atmak gerekir. Yazımızda da buradan yola çıkarak alanlar dahilinde en işe yarayan sertifikalar ve sertifika eğitimlerinden bahsedeceğiz.
Yabancı Dil Sertifikaları:
Yabancı Dil Eğitiminin Önemi
Evet, her yerde karşımıza çıkan ve hâlâ öğrenemediğimiz için başımızın belası olan yabancı diller. Artık uluslararası bağlantıları olmayan bir işletme dahi çoğunlukla İngilizce diline ihtiyaç duyuyor. Ülkemizde en çok İngilizce dili önemseniyor ve İngilizce dili yanında bir başka yabancı dil yetkinliği daha istenebiliyor.
Yabancı dil sertifikaları, yalnızca bir belge olarak gösterilecekse bu hiçbir işe yaramayacaktır. İş hayatında etkin bir şekilde dili kullanamayacaksanız belgenin de size bir yararı olmayacaktır ve sertifikanın işletme nezdinde de değeri gözükmeyecektir.
Kısacası günümüzün en gerekli yetkinliklerinden birini geliştirmek için eğitim ve sertifika şart ama sertifikanın işe yaraması için eğitimin uzun süreli ve nitelikli olmasında fayda var. Sizin için en çok talep edilen ve iş dünyasında en çok işe yarayan yabancı dil sertifikalarını derledik, bazı programların eğitimini de Enstitü bünyesinde bulabilirsiniz.
İşe Yarayan Yabancı Dil Sertifikaları:
İngilizce B1-B2 Sertifikası
İngilizce C1-C2 Sertifikası
İngilizce Speaking Sertifikası
İş İngilizcesi Sertifikası
Almanca B1-B2 Sertifikası
Fransızca B1-B2 Sertifikası
Satış ve Pazarlama Sertifikaları:
Satış ve Pazarlama Alanının Genişliği
Satış ve pazarlama sektörü, oldukça geniş bir yayılıma sahip ve işletmeler açısından da en çok önemsenen alanlardan biri. Kendi başına bir sektör hâline de gelen satış-pazarlama, bir alan yetkinliği dahilinde önemseniyor. Bilhassa reklamcılık ve iletişim odaklı bir meslek yerine getirecekseniz satış ve pazarlamaya dahil bilmenizi gerektiren konularla da ilgilenmelisiniz. Günümüzün eğitim olanakları, bu konuda sizden taraf. Artık üniversite eğitimi dışında da pazarlama ve satış odaklı dersler alabilmek mümkün.
İşe Yarayan Satış ve Pazarlama Sertifikaları
Özellikle uzaktan eğitim kursları, farklı pazarlama konularına ulaşmak için geniş kurs içerikleriyle kursiyere katkı sunuyor. Peki almanızda yarar olan ve en işe yarayan pazarlama sertifikaları nelerdir?
Öncelikle iş dünyasında geçerliliği en fazla olan pazarlama sertifikasının dijitalleşme odaklı olduğunu bilmelisiniz. Yani dijital pazarlama sertifikası, pazarlama alanı da dahil, en çok işe yarayan sertifikalar arasında ilk 5'e girer.
Bundan dolayı uzun süreli bir dijital pazarlama eğitimi ve sertifikası, iş için pazarlamayı dijitalde nasıl kullanabileceğinizi gösterecek ve işiniz bu yönde olmasa bile dijital pazarlama ile ilgili iş ilanlarına başvurmak için tereddüt yaşamayacaksınız.
Ayrıca online satış ve reklamcılık ile ilgili sosyal medya kullanımına da aşina olmak gerekiyor. Bu bakımdan sosyal medya uzmanlığı gibi sertifikalar, sosyal medyayı da yeri geldiğinde iş için kullanabileceğinizi gösterir.
Bunun dışında satış yönetimi ve teknikleri ile ilgili sertifikalar da edinmenizi tavsiye ederiz. Satış ve pazarlama alanında, iletişim ve iknanın özel bir yeri vardır. Bundan dolayı eğitimlere göz atarken iletişim, ikna ve alan bilgisi çeşitli olan içeriklere de bakmanızı öneririz. Genel olarak ise Enstitü bünyesinde yer alan satış ve pazarlama eğitimleri sayfasına göz atabilirsiniz.
Bilgisayar ve Bilişim Sertifikaları:
Bilgisayar ve Bilişim Yetkinliklerinin Önemi
İş dünyası için en çok işe yarayan sertifikalar arasında belki de en öne çıkan yetkinlik bilgisayar kullanımıdır. Temel düzeyde bile olsa bunu belgeleyerek eğitim aldığınızı kanıtlamak, işi ve mesleği önemsediğinizi gösterir. Hemen hemen her iş için kullanılan bilgisayar, çeşitli programlar ve kullanım tekniği ile işleri yerine getirir.
İşe Yarayan Bilgisayar ve Bilişim Sertifikaları
İş dünyası açısından ise en işe yarayan sertifikalar; ofis programları, siber güvenlik, bilgi işlem ve tasarım programları oluyor. Öncelikle bilgisayar odaklı bir iş için muhakkak ofis programlarını bilmelisiniz. Özellikle Excel bu konuda en çok öne çıkan program. Ofis programları ile ilgili bir bilgi kullanımına sahip olsanız dahi sertifika alarak bunu doğrudan kanıtlayabilirsiniz.
Ofis programları dışında ise bilgisayar işletmenliği kapsamına giren sertifikalar ile tasarım programlarını içeren sertifikalar en çok aranan niteliklerden biri olarak görülüyor. Elbette sizden bir sertifika istenmiyor ama eğitim neticesinde bunu belgelemeniz, aranan mesleki nitelikler bağlamında sizi bir adım öne çıkarıyor.
Tasarım programları içinde ise en çok Photoshop ve Indesign programları isteniyor. Bilişim odaklı sertifikalarda ise Wordpress ve bilgisayar işletmenliği daha ön planda. Eğitim alarak iş dünyasında öne çıkmak adına yazılım ve bilişim eğitimlerine göz atabilir ve bahsettiğimiz sertifikalar için eğitimlere katılabilirsiniz.
Ekonomi, Finans ve Muhasebe Sertifikaları:
Muhasebe ve Finans Alanının Önemi
İş dünyasında en çok kullanılan ve önemli görülen departmanlardan biri muhasebe ve finans departmanıdır. Küçük ölçekli işletmelerde dahi muhasebe işlemleri için yetkinlik sahibi personellerden yararlanılıyor.
Ayrıca finansal işlem ve okuryazarlık konuları için de çalışanın kendine katması gereken ekonomi alan yeterliliklerine ihtiyaç vardır. Özellikle sanayi, kurum işletmeciliği, bankacılık, ticaret, satış ve girişimcilik işleri için finansal okuryazarlık kavramına ve muhasebe işlemlerine vâkıf olmak gerekiyor.
İşe Yarayan Muhasebe ve Finans Sertifikaları
İş dünyası ve işletmeler nezdinde ise en çok ileri seviye Excel, ön muhasebe ve genel muhasebe sertifikaları öne çıkıyor. İlgili sertifikalar alarak hem muhasebe alanı hakkında temel ve ileri düzey uygulama bilgisine hem de yetkinliğinize kanıtlama yetkisine sahip olabilirsiniz. Tavsiye edeceğimiz sertifikalar, iş dünyası içinde en çok kullanılan muhasebe işlemleri ve ekonomik göstergeler ile ilgilidir.
Genel Muhasebe Eğitimi
Ön Muhasebe Eğitimi
İleri Excel Eğitimi
İleri Muhasebe Eğitimi
Finansal Okuryazarlık Eğitimi
Yukarıdaki eğitimlerden alacağınız sertifikaların gerçekten fayda sağlaması için eğitim sürecini ciddiye almanızı tavsiye ederiz. Bilinen bir durum olan ekonominin karmaşıklığı ve muhasebenin sıkıcılığı düşüncesinden dolayı eğitime yalnızca katılmak yetmeyecektir. Süreç boyunca ödevleri yapmak, notları takip etmek ve eğitim videolarını sırasıyla izlemeniz yararınıza olacaktır.
İletişim Sertifikaları:
İletişimin İş Dünyasındaki Yeri
İletişim, iş dünyası için oldukça geniş bir anlam ifade eden bir kavram. Hemen hemen her iş alanında, iletişim bir biçimiyle kendini gösterir. Dijital iletişim, kitle iletişim araçları ya da doğrudan iletişim kaynakları... Hangi alanda çalışmayı hedeflerseniz hedefleyin, iletişim ile ilgili eğitim ve sertifikalar, dili ve sözcükleri nasıl kullanabileceğinize dair size bilgi ve yetkinlik kazandıracaktır.
İşe Yarayan İletişim Sertifikaları
Tabii ki nitelikli bir eğitim olduğu sürece. Bu konuda ise Enstitünün eğitimlerine güvenebilirsiniz. İletişim dilinin nasıl kullanılması gerektiği ve etkili iletişimin püf noktalarını Enstitü iletişim eğitimleri sayfasından ilgili eğitimlere katılarak öğrenebilirsiniz.
İletişim eğitimleri arasında en çok tercih edilen ve iş dünyasında da bir geçerliliği olan sertifikalı eğitimler ise şunlardır: İkna teknikleri, etkili iletişim ve beden dili, diksiyon ve telefonda etkili iletişim. Satış, tele pazarlama, halkla ilişkiler ve işletme yönetimi için ilgili sertifikalar, emin olun işinize yarayacak bilgi ve yetkinlikleri kazandıracaktır.
Dijitalleşme Odaklı Sertifikalar:
Dijitalleşmenin Önemi
Dijitalleşme, yaşadığımız çağın en belirgin unsurlarından biri olarak öne çıkıyor. Artık belirli iş alanları, dijitalleşme odaklı uygulamalardan yararlanıyor. Özellikle pazarlama, insan kaynakları, şirket yönetimi ve iletişim-medya işleri için dijitalleşmeden bahsetmek mümkün. Böylesine gelişimi ifade eden bir kavramı ve kavramın getirdiği uygulamaları, peki tabii iş dünyası da hafife almıyor.
Bugün 21. yüzyıl etkinlikleri dijitalleşmeyi kapsayacak şekilde düşünülüyor. Özellikle yönünüzü yurt dışı ya da büyük ölçekli şirketlere çevirecekseniz dijitalleşme odaklı yetkinliklere de aşina olmanız gerekecektir. Peki sertifikalar söz konusu olduğunda, dijitalleşme kendini nasıl gösteriyor?
İşe Yarayan Dijitalleşme Sertifikaları
Dijitalleşme, internet ve bilgisayar teknoloji açısından iş dünyasında kullanılıyor. Dijital bankacılık, internet haberciliği, sosyal medya reklamcılığı gibi örneklerini gördüğümüz dijitalleşme, bir yetkinlik de ifade ediyor. Günümüzde bir işte çalışmak ya da iş kurmak için dijitalleşmeden yararlanılıyor. Dolayısıyla işinizi kolaylıkla yürütmek ve en önemlisi etkin yürütmek için dijitalleşmeden yararlanmak gerekiyor.
En çok işe yarayan sertifikalar konusunda ise dijitalleşmenin epey geniş ele alındığını belirtebiliriz ve dijitalleşme ile ilgili bir yetkinlik göstergesinin de işe yaradığını söyleyebiliriz. Sertifikalar arasında en çok öne çıkan alanlar ise pazarlama, internet, insan kaynakları ve finans.
Günümüzdeki pazarlama ve satış anlayışı, daha çok dijital uygulamalarla kendini hedef kitleye ulaştırmayı amaçlıyor. Buna bağlı olarak da en çok SEO, dijital pazarlama, sosyal medya reklamcılığı ve kullanılıyor. Bu alanları kapsayan eğitim sertifikaları da iş dünyasında epey olumlu karşılanıyor. Günümüzün en etkin bazı alanları sürekli dijitalleşmeden besleniyor ve bundan dolayı da bünyelerine katacakları personelin kendileriyle eş değerde ya da daha bilgili olmalarını önemsiyorlar.
Peki iş dünyası ve kariyer için fayda sağlayan ve öne çıkan sertifika programları nelerdir?
Bu konuda en çok sosyal medya reklamcılığı, dijital pazarlama ve içerik pazarlaması bağlamında SEO öne çıkıyor. SEO sertifikası; dijital pazarlama, reklamcılık ve içerik yazarlığı gibi alanlar dahilinde kullanıcı deneyim tasarımı size olumlu katkı sunar. Bunun yanında sosyal medya reklamcılığına yönelik sertifikalar da oldukça işinize yarayacaktır. Hem alan bilgisini artırmak hem de bu alanda bir eğitim aldığınızı belgelemek, işe alım için bir adım önde olmanızı da sağlayacaktır.
Dijitalleşme ile ilgili bir başka önemli alan ise E- ticaret. Günümüzün e-ticaret dünyası, farklılaşmak ve belli bir kazanç elde etmek için kendine özgü kuralları olan bir alan yarattı. Bu alanda yer almak için ise E-ticaret dünyasının mevcut ve gelecekteki uygulamalarını bilmek gerekiyor.
Günümüzde e-ticaret alanına yönelik iş ilanları da artma durumunda. İş ilanlarında istenen mesleki niteliklere sahip olmak için ise eğitim ve workshoplar doğru bir seçenek. Eğer dijitalleşmenin en kârlı alanlarından birinde çalışmak ve ilerlemek istiyorsanızz E-Ticaret sertifikalı eğitim programı sizi bekler.
Kişisel Yeterlilik Odaklı Sertifikalar:
Kişisel Gelişimin Önemi
Kişisel gelişim ile ilgili sertifikalar, kişinin kendi gelişimi adına olumlu kazanımlar sunar. Sonuçta bir eğitim ya da sertifika, kişide bir gelişim durumu yaratırsa asıl faydayı sağlamış olacaktır. Kişisel gelişim sertifikaları da mesleki niteliklerinizi daha iyi yansıtmak ve geliştirmek için kendi yeterliliğinizi geliştirmeye yarar. Örneğin iş ilanlarında en çok stres ve zaman yönetimi ile ilgili nitelikler adaylardan beklenmektedir. Bu durumda, söz konusu kavramları henüz duymadıysanız iş için gerçekten yeterli olup olmadığınız bile bilemezsiniz.
İşe Yarayan Kişisel Gelişim Sertifikaları
Oysa kendinizi geliştirme imkânları, eğitim aracılığıyla verildiğinde gerçekten mesleki yeterlilik anlamında da size katkı sunacaktır. Kişisel gelişim odaklı olan ama iş dünyasındaki işler için gerekli nitelikleri içeren sertifikalı programlar şunlardır: Zaman yönetimi, stratejik düşünme, risk tabanlı düşünme, kurumsal yaşam - iletişim yönetimi, sunum teknikleri ve stres yönetimi.
Etkili Sunum Teknikleri Eğitimi
Stres Yönetimi
Zaman Yönetimi Eğitimi
Kişisel gelişim eğitim sertifikaları, iş ilanlarında karşılaşabileceğiniz iş tanımı ve nitelikleri için yeterliliğinizi belirtir. Örneğin, stresi yönetebilmek, zamanında işi bitirebilmek, takım çalışmasına yatkın olmak, iletişim becerilerine sahip olmak ve odaklanma sorununu çözebilmek, iş yaşamında önemsenen konulardır.
Bu gibi durumlarda nasıl davranacağınızı öğrenmek , deneyim ve bilgi gerektirir. Bilgiyi ise en kolay şekilde eğitimler aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Kişisel gelişim eğitimleri sayfasını inceleyerek daha başka eğitim içeriklerine de göz atabilir ve işiniz için hangi niteliğinizi daha da geliştirmeniz gerektiğini eğitim içeriklerine bakarak öğrenebilirsiniz.
KAYNAK: https://www.iienstitu.com/blog/is-dunyasinda-en-cok-ise-yarayan-sertifikalar#google_vignette