İlgi Alanları ve Hobiler


İLGİ ALANLARI VE HOBİLER CV'DE NASIL YAZILMALI?

 

Hobiler sizin kişisel olarak daha kaliteli bir yaşam sürmenize ve nitelikli başarı elde etmenize olanak sağlar. İş hayatınızın dışında da gelişime açık, sosyal ve iletişim becerilerinizin gelişmiş olduğuna işaret eder. Yeni hobi edinmek için çok seçenek var. Bir kısmı direkt olarak bir merkeze giderek, öğreneceğiniz ve uygulayacağınız, diğer kısmı ise enstitüden online eğitim alarak edineceğiniz hobilerdir. Çok kısa süre içerisinde ilgili eğitimleri alabilir ve kendinizi geliştirerek CV’nize edindiğiniz yeni hobilerinizi yazabilirsiniz.

Hobi Türü

Önemi

CV'de Sunumu

Kitap Okuma

Kişisel gelişim ve genel kültür artışı sağlar.

Hobi olarak belirtilebilir, özellikle ilgi alanı olan kitap türleri belirtilebilir.

Müzik Dinlemek

Ruh hali ve motivasyon düzeyini düzenler.

CV'de özel bir alanı olmayabilir, ama mülakatta ilgi alanları arasında ifade edilebilir.

Sinemaya Gitmek

Sosyal becerileri ve kültürel farkındalığı geliştirir.

CV'de spesifik bir film türü veya sinema teori bilgisi varsa belirtilebilir.

Satranç Oynamak

Analitik düşünme yeteneğine katkı sağlar.

Satranç oynadığı belirtilebilir. Özellikle turnuvalarda elde edilen başarılar CV'de belirtilmelidir.

Tiyatro Yapmak

İletişim becerileri ve empati yeteneğini geliştirir.

CV'de aktif tiyatro deneyimi varsa, ilgili rol ve prodüksiyonlar belirtilmeli.

Tutkulu Hobiler (örn; fotoğraf çekmek)

Kişisel yetenekler geliştirir ve kişiliği yansıtır.

Belirli bir fotoğrafçılık alanında uzmanlaşma varsa (örn; doğa fotoğrafçılığı), bu CV'de belirtilmelidir.

Online Eğitimler

Yeni beceriler kazandırır ve kendini geliştirme arzusunu gösterir.

Tamamlanan online eğitimler ve kazanılan sertifikalar CV'de belirtilebilir.

Araştırmacı Hobiler (örn; astronomi)

Bilimsel düşünme yeteneğini ve merakı geliştirir.

Araştırma alanları ve elde edilen bulgular CV'de belirtilebilir.

Spor Yapmak

Sağlıklı bir yaşam tarzını ve disiplinli bir karakteri gösterir.

Düzenli olarak yapılan ve varsa katılınan turnuvalar, spor etkinlikleri CV'de belirtilebilir.

Müzik Aleti Çalmak

Yaratıcılığı ve öğrenme yeteneğini gösterir.

Çalınan müzik aleti ve varsa katılınan konserler, etkinlikler CV'de belirtilebilir.

 

  • Kitap okumak,
  • Müzik dinlemek,
  • Sinemaya gitmek

 

En çok okuduğumuz ve duyduğumuz hobiler arasında yer alır. Peki gerçekten hobi midir? Hobi değilse ve ilgi alanına girmiyorsa özgeçmişimizde yer alma sebebi nedir? Öncelikle hobi ne anlama gelir açıklamayla başlayalım. Yapılması gerekli veya zorunlu olmayan, kişinin kendi mesleği dahilinde veya kendi meslek türüne giren, genellikle boş zamanlarını değerlendirme amacıyla yapılan yetenek geliştirici, oyalayıcı iş, fiil faaliyetlerinin bütününe hobi denilmektedir. Yani hobileriniz boş zamanlarınızda sizin gelişiminize katkısı olan ve severek yaptığınız düzenli faaliyetlerdir. Bu yüzden sinemaya gitmek hobiniz değil, boş zaman eğlencenizdir.

 

Özgeçmişlerinizde yer alan hobileriniz karakterinizin yansımasıdır. Takım oyuncusu, sabırlı ya da planlı olup olmadığınız konusunda işe alımcıya ipuçları verirler. Bu yüzden hobilerinizi CV’nizde nasıl yazdığınız önemlidir. Hobilerinizi özgeçmişinize eklemeden önce, yaptığınız rutinlerinizi gözden geçirin ve size katma değeri olan hobileri ekleyin.

 

Uzun süreli uğraşılara sahip olan insanların, zaman geçtikçe daha araştırmacı, eğlenerek çalışma alışkanlığı kazandığı, hızlı ve etkili karar alma yeteneğine sahip olduğu gözlemlenmektedir. Size başarı kazandırmış olan hobilerinizi, özgeçmişinize mutlaka ekleyin. Örneğin, 2018 yılı Satranç Turnuvası İkincisi, 2017 yılı Tiyatro Kulübü Başkanlığı gibi ayrıntılı bilgiler verebilirsiniz.

 

CV Hobi Önerileri

 

Özgeçmişinizde özensizce doldurduğunuz ya da boş bıraktığınız hobileriniz, hiç ummadığınız bir anda soru olarak karşınıza çıkabilir. Mülakat esnasında “İlgi alanlarınız nelerdir?” ya da “Hobileriniz nelerdir? Bahsedebilir misiniz?” gibi sorular ile karşılaşmanız oldukça muhtemel. CV’nize yazmak için yeterince düşünmeden, gelişi güzel davrandıysanız gelen soruya da bu şekilde cevap vereceksiniz demektir. Unutmayın ki ayrıntılar her zaman önemlidir. Size bu tip sorularla gelen işe alımcılar, hakkınızda fikir edinmeye, karakterinizi ve hayata bakış açınızı öğrenmeye çalışıyorlardır.

 

Çünkü sizin bu kısımda söyleyeceğiniz bilgiler ile, şirket kültürüne yakınlığınıza ve çalışanlar ile uyumlu olup olmadığınıza bakacaklardır. CV’nizi oluşturmadan ve mülakata girmeden önce yapacağınız araştırmalar ve okuyacağınız blog yazıları size destek olacaktır. Çok fazla zaman ve para harcamadan yeni bir hobi edinebilirsiniz. Enstitü bu konuda size büyük kolaylık sağlıyor ve edinebileceğiniz pek çok hobiyle ilgili online eğitimler sunuyor.

 

Her zaman dürüst olmanız gerektiği gibi, hobilerinizi karşı tarafa iletirken de dürüst olmalısınız. Aklınıza ilk gelen şeyi söyleyerek bir anda kabusunuza dönüşmesine fırsat vermeyin. Fotoğraf çekmeyi çok sevdiğinizi ve bu işi hobiye dönüştürdüğünüzü dediğiniz bir anda, doğa çekimleri için hangi lensleri kullandığınız sorulabilir ve sizi zor bir duruma sokabilir. Birçok firmada mülakat odasında satranç takımı, müzik aletleri durduğuna şahit olursanız şaşırmayın. Sebebi dürüst olup olmadığınızı ölçmek istemelerinden dolayıdır.

 

İş yoğunluğu, uzun mesailer, stres, baskı, beklenmedik krizler kişileri depresyona sokan nedenlerden sadece bazıları. Mesai sonrasında ise bu tür dertlerden uzaklaşmanın yolu mutlaka olmalı! Diğer türlü bu sıkıntıların bozacağı psikolojik denge bir süre sonra fiziki dengeye de yansıyacaktır. İşte hobiler tam da bu noktada devreye giriyor. Sıkıntı ve sorunlarınızı bir nebze de olsa kenara atmak istiyorsanız bir hobiler işe yarayacaktır. Yapmaktan zevk aldığınız, yaparken mutlu olduğunuz, zamanınızı harcarken geride kalanları unuttuğunuz bir uğraşınız sizi oldukça rahatlatacaktır.

 

Üretmenin verdiği mutlak keyfi alınca kendinize daha fazla zaman ayıracağınızdan emin olabilirsiniz. Kendinize ayırdığınız daha fazla zaman ise hayata bakış açınızın genişlemesinde tutun da daha azimli bir kişilik haline gelmenize kadar birçok etki yaratacaktır sizde. Bu etkiler sizle birlikte aile, arkadaş çevrenizde de hissedilecektir.

 

CV’nize Yazabileceğiniz Hobiler

 

Ekleyeceğimiz hobiler, bir yerlerde gitmekten ya da okumaktan öteye geçmeli. Hobi olarak sayılan tiyatroya gitmek değil, tiyatro yapmaktır aslında. Türkiye’de yanlış anlaşılan durum, maalesef hobinin boş zaman meşgalesi olduğu algısıdır. Oysa hobiler için zaman yaratılır, rutin uğraşlar değildir.

 

Tutkulu Hobiler

 

Birçok insanın tutkulu olduğu hobileri vardır. Bazıları için uzun bir günün ardından rahatlamanın ve gevşemenin bir yolu iken, bazıları için ise özveri ve disiplin gerektiren daha ciddi bir iştir. Durum ne olursa olsun, tutkulu bir hobi büyük bir keyif kaynağı olabilir. Tutkulu bir hobiye sahip olmanın en iyi yanlarından biri, yaratıcılık ve kendini ifade etme için bir çıkış noktası sağlamasıdır. Resim yapmak, yemek pişirmek veya yazmak tutkulu hobilere örnek olarak gösterilebilir.

 

Tutkulu bir hobinin peşinden gitmek, yaratıcı yönünüzü keşfetmenize size ait bir şey üretmenize yardımcı olabilir. Ayrıca tutkulu hobiler, yeni insanlarla tanışmak ve ilgi alanlarınızı paylaşan arkadaşlar edinmek için harika bir yoldur. Son olarak, tutkulu Hobiler genellikle başka türlü sahip olamayacağınız yeni fırsatlara ve deneyimlere yol açar.

 

Pozitif enerjisi yüksek, tutkulu çalışanları hangi yönetici istemez ki! Yalnız bir tutku ile başlayıp yarım bıraktığınız hobilerinizden bahsetmiyoruz. Bir müzik aleti çalmayı istiyor ve bunun için çaba sarf ediyorsanız, ya da yeni bir dil öğrenmek için pozitif bir hırs sergiliyorsanız bu işe alımcının gözünde aynı tutkuyla işinize de bağlanacağınız izlenimi verir. Satranç ve fotoğrafçılık hobisini de bu gruba ekleyebiliriz.

 

Takım Oyuncusu Olacağınız Hobiler

 

Takım oyuncusu olmak hayatın birçok alanında önemlidir. Bir okul projesi üzerinde çalışıyor, spor yapıyor veya sadece arkadaşlarınızla vakit geçiriyor olun, başkalarıyla takım halinde çalışabilmek çok önemlidir. Bu önemli beceriyi geliştirmenize yardımcı olabilecek birçok hobi var. Örneğin basketbol, futbol ve voleybol gibi takım sporları, iş birliği ve iletişim becerilerinizi geliştirir. Legolar, yapbozlar ve model arabalar gibi hobiler de ekip çalışmasını gerektirir. Yürüyüş veya kamp gibi aktiviteler bile ortak bir hedefe ulaşmak için birlikte çalışmanın önemini öğretebilir.

 

Yer almayı istediğiniz kurum takım çalışmasına önem veriyor ise buna yönelik hobileriniz olmalı. Dans etmeyi çok istiyorsanız bireysel danslardan ziyade toplu olarak, senkronik hareket edebileceğiniz dansları seçebilirsiniz. Ya da spora başlamak istiyorsunuz ancak hangisi olduğuna karar veremiyorsanız, takım oyuncusu olduğunuzu ispat etmek için, basketbol, futbol ya da voleybola başlayabilirsiniz. Sporla takım oyuncusu olduğunuzu göstermek zorunda değilsiniz. Bir müzik korosuna katılarak bunu pekâlâ yapabilirsiniz.

 

Risk Alabileceğiniz Hobiler

 

Tutkulu olduğunuz hobilerinizin olması harika bir şey. Ancak sizi zorlayan ve konfor alanınızın dışına çıkmanızı sağlayan hobileri seçmek de hayatınızda büyük bir değişim yaratır. Çünkü risk almak kişisel gelişim için çok önemlidir.

 

Yeni şeyler öğrenmenize, yeni deneyimler kazanmanıza ve ufkunuzu genişletmenize olanak tanır. Risk alabileceğiniz birçok hobi var. Kaya tırmanışı, bungee jumping veya skydiving yapabilirsiniz. Araba yarışı gibi daha az tehlikeli ama yine de zorlayıcı bir şey deneyebilirsiniz. Ne seçerseniz seçin, risk almanın bir insan olarak büyümenize yardımcı olacağını unutmayın. Böylece bireysel başarı gösterdiğinizi, azimli ve planlı olduğunuzu aynı zamanda risk alabilen bir yapı da olduğunuzu hissettirebilirsiniz.

 

Yaratıcılığınızı Artırabileceğiniz Hobiler

 

Hangi pozisyonda olursanız olun, işinize yaratıcılık katmanız gerekebilir ya da yeni fikirler iletmeniz istenebilir. Bunu en kolay şekilde yapabilmenizin yolu yaratıcılığınızı geliştirecek hobiler edinmeniz. Resim yapmanız, seramik atölyesine katılmanız ya da blog yazıyor olmanız sizi destekleyecektir.

 

Yazdığınız hobilerinizin çalışmak istediğiniz pozisyonla ilgili olması, işe alınma ihtimalinizi artırmaktadır. Tüm bunların yanı sıra gönüllü olarak yaptığınız faaliyetleri de ekleyebilirsiniz. Çeşitli kuruluşlarda yardım amaçlı etkinliklere katılmanızı örnek gösterebilirsiniz.

 

Hobisi olan ve bir hobiyle uğraşan insanlar kendisini yaratıcı hisseder. Hobiler bir amaç duygusu sağlar ve harika bir ilham kaynağı olabilir. Bazı insanlar için hobiler, kariyer değişikliğine veya yeni bir iş girişimine bile yol açabilir. Bu nedenle, yaratıcılığınızı artırmak istiyorsanız, şu hobilerden birini edinmeyi düşünün:

 

1.Fotoğrafçılık: Fotoğrafçılık, yaratıcı gözünüzü geliştirmenin harika bir yoludur. Anları yakalayarak dünyayı yeni bir şekilde görmeyi öğreneceksiniz. Ve dijital fotoğrafçılıkla, güzel sanat eserleri yaratmak için fotoğraflarınızı düzenlemek ve geliştirmek çok kolay.

2.Crafting: Scrapbooking'den kapitone ve dekupaj yapmaya kadar, crafting, yaratıcılığınızı ortaya çıkarmanın harika bir yoludur. Keşfedilecek pek çok farklı ortam ve teknikle, ilgi alanlarınıza ve beceri seviyenize uygun bir zanaat bulacağınızdan emin olabilirsiniz. Ve en iyi yanı, eviniz, arkadaşlarınız veya aileniz için hediye olarak güzel şeyler yapabilirsiniz.

3.Resim: Fotoğraf gibi, resim de yaratıcılık becerilerinizi geliştirmenin bir başka mükemmel yoludur. İster suluboya ister yağlı boya tercih edin, fikirlerinizi yeni yollarla ifade etmenize yardımcı olur.

 

Özgeçmişe yazılabilecek 50 hobi önerisi:

 

  1. Bunje jumping
  2. Paraşütle atlama
  3. BASE jumping
  4. Wingsuit flying
  5. Kaya tırmanışı
  6. Dağcılık
  7. Caving
  8. Kanyon geçişi
  9. Kano / akarsu raftingi
  10. Sörf / uçurtma sörfü / rüzgar sörfü
  11. Wakeboarding / su kayağı
  12. Snowboard / kayak
  13. Kızakla kayma / kızak
  14. Buz pateni / artistik patinaj
  15. Hokey / buz hokeyi
  16. Futbol
  17. Basketbol / voleybol
  18. Beyzbol / softbol
  19. Kriket
  20. Golf
  21. Okçuluk
  22. Shooting
  23. Avcılık
  24. Balık tutma
  25. Yürüyüş / trekking
  26. Kamp yapmak
  27. Bisiklet
  28. Tekerlekli paten
  29. Jimnastik
  30. Dövüş Sanatları
  31. Dans etmek
  32. Yoga / Pilates
  33. Aerobik / Kardiyo
  34. Halter / Vücut Geliştirme
  35. Takım Sporları
  36. Rodeo
  37. Binicilik
  38. Zorbing
  39. Trambolin
  40. Parkur / Serbest Koşu
  41. Kaykay
  42. Paten
  43. BMX
  44. Motor yarışı
  45. ATV / Dörtlü Bisiklet
  46. Go Karting
  47. Paintball
  48. Laser Tag
  49. Airsoft
  50. Eskrim

 

Yeni Hobiler Edinmek Kolay Mıdır?

 

Bu sorunun cevabı kişiye göre değişir. Neyi hobi olarak kabul ettiğinize göre de değişir. Yeni şeyler denemekten hoşlanan biriyseniz, hoşunuza giden yeni hobiler bulmanız daha kolay olabilir. Ancak, aynı aktivitelere bağlı kalıyorsanız ve değişiklikten hoşlanmıyorsanız, hoşlanacağınız yeni hobiler bulmanız daha zor olabilir.

 

Yapabileceğiniz birçok hobi var, bu yüzden ilginizi çeken birini bulmak zor bir şey değil. Zevk aldığınız bir hobi bulduğunuzda, ona bağlı kalın ve pes etmeyin.

 

Son dönemin popüler hobilerinden bir kısmını aşağıda sizin için listeledik. Sizlere fikir olabilir ve hızlıca başlayabilirsiniz.

 

  • Yoga
  • Video Editörlüğü
  • Bahçe ile uğraşmak (Peyzaj)
  • İçerik Editörlüğü
  • Blog Yazarlığı
  • Fotoğrafçılık
  • Yeni bir dil öğrenmek

 

Son yıllarda yapılan araştırmalar, genç ve orta yaşlı insanların farklı hobilere eğilim gösterdiği yönünde. Genç çalışan kesim daha dinamik, outdoor etkinliklere ve teknoloji ile ilişkili hobilere yönelirken, ilerleyen yaşlarda bu durumun sanata yönelik hobiler edinme şeklinde devam ettiğini gösteriyor. Birçok firma çalışanlarına eğitim aldırmanın yanı sıra sosyal olarak da gelişmesini desteklemek ve yetkinliklerini artırmak amacıyla spor ve satranç müsabakaları düzenliyor, outdoor etkinliklerin yanı sıra yoga, pilates ve dans dersleri organize ediyor. Tüm bunları yapamıyor olsa bile çeşitli kulüplerden indirimler alarak gelişimlerine katkıda bulunuyorlar.

 

KAYNAK: https://www.iienstitu.com/blog/ilgi-alanlari-ve-hobiler-cvde-nasil-yazilmali

Güncel İş Ilanları
Güncel Haberler
Güncel Duyurular
Yakın Zamandaki Etkinlikler

Sosyal medayada karmer

Bize Ulaşın

Bursa Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü
Nilüfer - Bursa
(Eğitim Fakültesi B Blok Karşısı, Halk Bankası Yanı)
Telefon : +90 224 2942810-13
E-Posta : karmer@uludag.edu.tr

Uludağ Üniversitesi

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı - 2024
Metin ULAŞ - (Yazılım)
Coşkun KAZANCI - (Grafik Tasarım)