Asansör konuşması kendinizi, ürününüzü veya şirketinizi tanıtmak için kullandığınız kısa, ikna edici bir konuşmadır. Amaç, kim olduğunuza ve ne yaptığınıza ilgi uyandırmak için kavramı hızlı ve net bir şekilde açıklamaktır.
Bir asansör konuşması maksimum 30 saniye uzunluğunda olmalıdır. Bir asansör yolculuğu sırasında bile her zaman ve her yerde mesajınızı alabilecek kadar kısa olmalıdır (adı da buradan gelmektedir).
İş arıyorsanız asansör konuşmanızı iş fuarlarında ve kariyer fuarlarında ve örneğin LinkedIn özetinizde veya Twitter biyografinizde çevrimiçi olarak kullanabilirsiniz. Asansör konuşması, işe alım yöneticilerine ve şirket temsilcilerine kendinizi tanıtmak için güven kazanmanın harika bir yoludur.
Profesyonel dernek programlarına ve etkinliklerine veya herhangi başka bir tür toplantıya katılıyorsanız, satış konuşmanızı tanıştığınız kişilerle paylaşmanın tam sırasıdır.
Asansör konuşmanız özellikle kendinizle ilgili soru sorulduğunda veya iş görüşmeleri sırasında kullanılabilir. Görüşmeciler genellikle “Bana kendinizden söz edin” sorusuyla başlar. Asansör konuşmanızı, bu talebe verdiğiniz yanıtın süper yoğunlaştırılmış bir versiyonu olarak düşünün.
Asansör konuşmanız kısa ve yaklaşık 30-60 saniye olmalıdır. Tüm çalışma geçmişinizi ve kariyer hedeflerinizi eklemenize gerek yoktur. Satış konuşmanız için, kim olduğunuz ve ne yaptığınızla ilgili kısa bir özet yeterlidir.
Asansör Konuşması İkna Edici Olmalıdır: Kısa bir adım olsa bile asansör konuşmanız dinleyicinin fikrinize, organizasyonunuza veya geçmişinize olan ilgisini uyandıracak kadar ilgi çekici olmalıdır.
Asansör Konuşması Becerilerinizi paylaşabileceğiniz Bir Konuşma Olmalıdır: Asansör konuşmanız, kim olduğunuzu ve hangi niteliklere ve becerilere sahip olduğunuzu açıklamalıdır. Birçok durumda değer katan varlıklara odaklanmaya çalışın.
Asansör Konuşmasından Evvel Bol Bol Pratik Yapılmalıdır: Bir asansör konuşması yapma konusunda rahat hissetmenin en iyi yolu, robotik sesler çıkarmadan hız ve doğal olana kadar pratik yapmaktır. Bunu yaparken sohbeti çeşitlendirmeye alışacaksınız. Ne kadar çok pratik yaparsanız, bir kariyer ağı oluşturma etkinliğinde veya iş görüşmesindeyken bunu gerçekleştirmek o kadar kolay olacaktır.
Asansör Konuşmasından Evvel Yakın Arkadaşlarla Alıştırmalar Yapılmalıdır: Bu, zaman sınırına uyup uymadığınızı ve tutarlı bir mesaj verip vermediğinizi bilmenize yardımcı olacaktır.
Asansör Konuşması Olumlu ve Esnek Olmalıdır: Satış konuşmanızı sunarken genellikle belirli bir pozisyon için mülakat yapmazsınız, bu nedenle açık fikirli ve esnek görünmek istersiniz. Yapmak istemediğiniz şeylere liderlik etmeyin. (Örneğin, iş için çok fazla seyahat etmek istemiyorsanız, bu tamamen yasaldır – ancak bu bilgiyi anında vermeniz gerekmez) Bu, potansiyel bir işveren üzerinde harika bir ilk izlenim bırakmanız için bir fırsattır.
Asansör Konuşmasında Hedeflerden Bahsedilmelidir: Çok spesifik olmanıza gerek yok. Fazla odaklanılmış bir hedef, satış konuşmanız birçok durumda ve birçok farklı türde insanla kullanılacağından yararlı değildir. Ama ne aradığınızı söylemeyi unutmayın. Örneğin, “muhasebede bir rol” veya “satış becerilerimi yeni bir pazara uygulama fırsatı” diyebilirsiniz.
Asansör Konuşmasında Hedef Kitle Tanınmalı ve Onlarla Konuşulmalıdır: Bazı durumlarda, jargon kullanmak güçlü bir hareket olabilir (Sektör bilginizi gösterir). Ancak bir asansör konuşması sırasında, özellikle de terimleri alışılmadık ve itici bulabilecek işe alım görevlileriyle konuşuyorsanız, jargon kullanmaktan kaçının. Basit devam edin ve odaklanın.
Asansör Konuşmalarına Kartvizit Hazırlanmalıdır: Kartvizitiniz varsa, diyaloga devam etmenin bir yolu olarak sohbetin sonunda sunun. Bunu yapmazsanız iletişim bilgilerinizi paylaşmak için akıllı telefonunuzu kullanmayı teklif edebilirsiniz. Özgeçmişinizin bir kopyası, bir iş fuarındaysanız veya profesyonel bir ağ oluşturma etkinliğindeyseniz, buna olan heyecanınızı ve hazırlığınızı da gösterecektir.
Çok Hızlı Konuşmak: Çok fazla bilgiyi iletmek için yalnızca kısa bir süreniz var. Ama hızlı konuşarak bu ikilemi çözmeye çalışmayın. Bu yalnızca dinleyicilerin mesajınızı anlamasını zorlaştırır.
Sürekli Konuşmak: Bu yüzden asansör konuşmanızı pratik yapmak çok önemlidir. Fazla prova yapmak ve daha sonra uydurma ses çıkarmak istemeseniz de, perdenizde odaklanmamış veya net olmayan cümleler kullanmak veya yoldan çıkmak istemezsiniz. Konuştuğunuz kişiye araya girmesi veya yanıt vermesi için bir fırsat verin.
Kaşları Çatıp Tekdüze Konuşmak: İşte prova yapmanın dezavantajlarından biri: Sizi, kullanmak istediğiniz kelimeleri tam olarak hatırlamaya daha çok odaklayabilir ve kendinizi nasıl taşıdığınıza daha az odaklayabilir. Enerji seviyenizi yüksek, kendinden emin ve hevesli tutun.
Kendinizi tek bir asansör konuşmasıyla sınırlamayın. Belki iki alanı takip etmekle ilgileniyorsunuz; halkla ilişkiler ve içerik stratejisi. İletişim becerilerinizin çoğu bu iki alan için de geçerli olacak, ancak konuşmanızı kiminle konuştuğunuza bağlı olarak uyarlamak isteyeceksiniz. Ayrıca sosyal ortamlar için daha rahat, kişisel bir görüşme yapmak isteyebilirsiniz. Asansör Konuşması ile ilgili görüşlerinizi yorumlarda bizimle paylaşmayı lütfen unutmayın!
https://www.argenova.com.tr/elevator-pitch-asansor-konusmasi-nedir